null Beeld Dick Boschloo
Beeld Dick Boschloo

TuinierenLoethe Olthuis

Een betegelde tuin is alleen onderhoudsarm in de eerste week, dus weg met die tegels!

Loethe Olthuis

Nee: een betegelde tuin is geen onderhoudsarme tuin! Ik vind het jammer dat dit sprookje zo hardnekkig standhoudt. Komt dat door de tuinprogramma’s op t.v., door de tuincentra en bouwmarkten? Of is het onze Nederlandse behoefte aan ‘netjes’?

Een betegelde tuin is namelijk alleen onderhoudsarm in de eerste week nadat hij is gelegd. Daarna denkt de natuur ‘kom, laat ik eens wat zaadjes strooien in dat lekkere losse voegenzand’ en voilà: de eerste paardenbloemen, grasjes, heermoes, herderstasjes en madeliefjes nestelen zich blij tussen je tegels. Nu is ook dat niet erg, als je je tenminste niet gaat ergeren aan al dat groensel. Want dan moet je aan de bak. Nee, niet met gif. Gif, dat is meestal glyfosaat. Een middel dat terecht een slechte reputatie heeft, maar nog gewoon gebruikt mag worden. Overigens niet op het terras, al weten veel mensen dat niet. Want glyfosaat spoelt van bestrating namelijk direct het grondwater of de sloot in. Het is onder andere schadelijk voor bodem- en waterleven, maar ook voor kinderen en (huis)dieren. En het wordt maar heel langzaam afgebroken. Er zijn veel anti-onkruidmerken met glyfosaat, zoals Roundup, Pokon, BSI, Edialux en zelfs ‘Protect Garden’, allemaal verkrijgbaar in het gifschap van je tuincentrum.

null Beeld Colourbox
Beeld Colourbox

Dus geen gif. Maar ook geen chloor, azijn of zout, daar wordt de bodem bepaald niet beter van. Een keteltje heet water? Dat kan. Maar dan is zo’n elektrische brander wellicht handiger. Redelijk milieuvriendelijk en je hoeft niet te bukken. Alternatief: krabbertje en (met een kussentje) op je knieën. Maar dat kost je toch al gauw je vrije zondagochtenden.

De beste oplossing is: weg met die tegels! Je kunt natuurlijk best nog een tegelpad of terras houden, handig en gezellig. Maar dan heb je verder een heerlijk blote tuin. Te veel regenwater kan weglopen, vlinders en vogels kunnen je tuin weer vinden, het wordt er ’s zomers niet bloedheet én je kunt er nu allerlei zelfgekozen groen in laten groeien! Maar is dat dan niet méér onderhoud? Niet als je het slim aanpakt: bijvoorbeeld met bodembedekkers. Ik kom daar volgende week op terug.

Tegelresten

Wat doe je met je terras- of tuintegels? Laat ze afvoeren (dat kost geld), zet ze op Marktplaats, breng ze naar de Gemeentewerf of geef ze weg. Leg een mozaïek-terras met grote en kleine tegels of klinkers (voor inspiratie: irisgardenecologyblog.com). Sla ze aan gort met een moker (die kun je huren!) en stapel er muurtjes van, of een ‘rotstuintje’. Graaf grote tegels op hun kant in, als rand langs borders of paden. Bewaar het zandlaagje onder je tegels, dat is bijvoorbeeld handig om (pot)grond wat lichter te maken.

Voegenzand

Polymeer’ voegenzand zou onkruid tegengaan­­. Maar polymeer­­ is gewoon plastic. Dat laat geen water door en vervuilt de grond! Beter alternatief: het flexibele voegenzand van Envirobond. Dat bevat psylliumgel, een plantaardig plak­middel.

Loethe Olthuis geeft wekelijks tips om te tuinieren zonder blaren of gifspuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden