Zwarte Fluim Beeld O.C. Hooymeijer
Zwarte FluimBeeld O.C. Hooymeijer

De wondere vogelwe­reld van O.C. HooymeijerZwarte Fluim

Een alleseter die bedelt bij schaftende fabrieksarbeiders

Zwarte Fluim Tarapernissius roghus L 35 - V 42 cm

Een wat viezige, rafelige, onverzorgde echte cultuurvolger. Tam. Gaat bij benadering zelden op de wieken. Geen enkele vrees voor de mens.

Habitat, de vervuilde omgeving van met name de zware industrieën. Algemeen doch door strengere milieu- en veiligheidseisen aanzienlijk in aantal afgenomen. Ook het sluiten van de kolengestookte elektriciteitscentrales heeft de Fluimenpopulatie in het westen van Europa een enorme slag toegebracht. Nog wel enkele broedgevallen tussen de petrochemische industrie van het Botlekgebied bij Vlaardingen en bij de staalfabrieken van IJmuiden.

Daar waar de hoop op een nieuwe broedkolonie bij de in 2015 in werking gestelde hypermoderne kolencentrale in de Groningse Eemshaven op gevestigd was, zijn tot nog toe slechts enkele doortrekkers waargenomen. Wel grote broedkolonies in het voormalige Oostblok, vooral in de nabijheid van de sterk verouderde op bruin- en steenkolen gestookte stoommachines van houtzagerijen en ijzerertsgroeves.

Verenkleed roestbruin met zwarte variabele accenten. Exemplaren met zwarte kap, maar ook met geheel zwarte rug- of borstpartijen worden waargenomen. Poten vuilgrijs. Zie tevens grijze snavel, welke bij mannetje iets neerwaarts gericht is.

Alleseter. Insecten, wormen, larven, eieren, bessen en noten, en zelfs net uit het ei gekomen jonge vogels staan op het menu. Sterk ‘bedelgedrag’, waarbij de kleffe, witte met kaas of leverworst belegde boterhammen van de schaftende fabrieksarbeiders favoriet zijn. Trekt in winters met strenge vorst en zware sneeuwval ook naar steden om in grote groepen neer te strijken bij vuilnisbelten of autosloperijen.

Balts: een onverwacht sierlijk spel, waarbij vrouwtje met gespreide vleugels in een modderige, liefst met een dunne olielaag bedekte ondiepe plas water ligt, terwijl mannetje met schuddende kop om haar heen loopt. De zes tot acht bruingrijs gespikkelde eieren wordt in een weinig verscholen slordig nest door beide vogels uitgebroed. Roep een rauw, nasaal ‘KKRRRiaah, KAKAkrikriaaha’. Alleen 10 minuten vóór tot 10 minuten na zonsopgang te horen.

Zwarte Fluim Beeld O.C Hooymeijer
Zwarte FluimBeeld O.C Hooymeijer

Volksvogelwijsheid

Herkomst: Nederland (Rijnmond, met name Vlaardingen)
‘Daar gaat een Fluim van zijn leven niet zitten’. (‘Dat is een veel te schoon, opgeruimd huis’)

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden