Duurzaamheid producten wordt vergelijkbaar

Met het in kaart brengen van de cyclus van een product weet je precies van een pak koekjes hoeveel energie en uitstoot van kooldioxide het heeft gekost om dat product te maken. ©ANP Beeld
Met het in kaart brengen van de cyclus van een product weet je precies van een pak koekjes hoeveel energie en uitstoot van kooldioxide het heeft gekost om dat product te maken. ©ANP

De Wageningen University gaat samen met Amerikaanse wetenschappers de duurzaamheid van alle consumentenproducten in kaart brengen. Supermarkten en consumenten kunnen aan de hand daarvan keuzes maken.

Jelle Brandsma

Het doel van het onderzoek is dat diverse producten met elkaar zijn te vergelijken, zegt onderzoeker Koen Boone van de Wageningen University. "Wij willen van ieder product in de wereld een levenscyclusanalyse maken. Dan weet je precies van bijvoorbeeld een pak koekjes hoeveel energie en uitstoot van kooldioxide het heeft gekost om dat product te maken, hoeveel water nodig was en onder meer of er bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Je kunt het ene merk koek vergelijken met het andere. Maar je kunt ook het effect van het eten van een appel vergelijken met een aardbeientoetje. Wij brengen alles onder één noemer en alle factoren die van belang zijn voor duurzaamheid worden gemeten."

Duurzaamheid is nu nog vaag, vindt Boone. "Bedrijven hebben behoefte aan heldere normen. In plaats van allemaal eigen metingen te doen kunnen zij beter met elkaar en met universiteiten samenwerken. Dat gebeurt nu. De Arizona State University en de University of Arkansas zijn daar al een paar jaar mee bezig. Wageningen is gekozen om de Europese activiteiten te coördineren. "

Voor het onderzoek is een aparte organisatie opgericht: The Sustainability Consortium. Daarvan start volgende week de Europese vestiging onder leiding van Boone. Lid van het consortium zijn de drie universiteiten, maar ook fabrikanten als Mars, Unilever en Henkel en supermarkten zoals Walmart en Ahold. Het consortium huurt Wageningen in om de methode te ontwikkelen en de meting te verrichten.

De wetenschappers worden door de industrie betaald, maar de uitkomst van het onderzoek zijn voor openbaar, zegt Boone.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden