Duurzame 100Hans de Bruijn

Duurzaam, van onderop

Dit jaar is er dus aandacht voor ­duurzaamheid ‘van onderop’. Van onderop – het is een framing die twee verschillende associaties kan oproepen.

Een. Als er duurzaamheid ‘van onderop’ is, ­bestaat er blijkbaar ook duurzaamheid ‘van bovenaf’. Dat suggereert dat de samenleving de structuur van een piramide heeft, met een top en een onderkant. En ‘van bovenaf’ klinkt dan al snel als belangrijker. Daar vind je de politici in de cockpit van de samenleving. De vele architecten die duurzame oplossingen ontwerpen, die daarna door ‘onderop’ kunnen worden uitgevoerd. En ja, dan kun je zo af en toe ook aandacht besteden aan duurzaamheid van onderop. Bij wijze van ­uitzondering. De Duurzame 100 van 2019 als ­uitzondering.

Twee. De samenleving is geen piramide. Heeft geen cockpit. Daar is ze veel te dynamisch voor. Overal worden duurzame oplossingen bedacht: in de buurt, in het laboratorium, in de onderneming. Die oplossingen ontwerp je niet, die ontstaan, die groeien in ‘de proeftuin’ of het ‘levende laboratorium’ dat Nederland heet. Politici? Die zijn als een hovenier: ze moeten wat bemesten, af en toe wat snoeien en kappen, en heel vaak vooral de natuur z’n gang laten gaan. Of ze zijn als een markt­meester: ze zorgen voor de koffie en de thee, zetten de kraampjes klaar, maar doen niet het echte werk. Zo af en toe moet je dan aandacht besteden aan de politicus-hovenier en de politicus-marktmeester. Bij wijze van uitzondering. Maar een Duurzame 100 als die van 2019 is de regel.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing.

Lees alles over de Duurzame 100 op Trouw.nl/Duurzame100

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden