null

Groene gidsBeleggen

Duurzaam beleggen, hoe doe je dat?

Duurzaam beleggen neemt toe. Maar alleen een stempeltje ‘groen’ op een fonds zetten is niet meer genoeg. De klant wil weten wat het effect is van de belegde euro’s.

Spaargeld levert geen fluit op. Heb je er echt veel van, dan betaal je zelfs om het bij een bank te mogen stallen. Dan beter iets zinnigs doen met het geld, zoals verantwoord beleggen. Al sinds decennia bieden banken en vermogensbeheerders allerlei duurzame beleggingsfondsen waar de euro’s naartoe kunnen. Maar naarmate het klimaatprobleem urgenter wordt en het bewustzijn groeit dat geld de samenleving een andere richting in kan sturen, krijgt de beleggende burger er ook opties bij.

Zoals vegan beleggen, jawel. Het bedrijf Vegan Masters maakte vorige week bekend 1,1 miljoen euro te hebben opgehaald bij durfinvesteerders en fondsen. Consumenten en andere afnemers konden via een fonds geld steken in de start-up. Nu is 11 procent van de aandelen in hun handen, aldus Vegan Masters. De maker van maaltijden zonder dierlijke bestanddelen voorziet ook in het bijbehorende cijferwerk. Als iemand belegt in een duurzaam doel, is het immers ook goed om te weten wat dan het effect is. Zo zijn er volgens Vegan Masters in het eerste jaar van het bestaan bijna 1400 dierenlevens en ruim 16 miljoen liter water bespaard.

Het kan riskant zijn om een beginnend bedrijf mede te financieren, maar dat weet de beleggende consument. Via banken en financiële instellingen zijn er inmiddels vele, in principe veilige, mogelijkheden om geld groen weg te zetten. Volgens de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) weten steeds meer mensen die ook te vinden. Via banken wordt dertig miljard euro duurzaam belegd door particulieren, blijkt uit een onderzoek uit 2020, een verdubbeling vergeleken met vier jaar eerder. Het aandeel duurzaam beleggen door particulieren is ook toegenomen: van 7 procent in 2011 naar 19 procent in 2019. Dat zou verder moeten groeien, vindt de VBDO. Daarom zette de club een stappenplan op de site voor wie groen wil doen met spaargeld. Aarzeling over wat het aan knaken oplevert is niet nodig, benadrukt de VBDO. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat duurzaam beleggen in evenveel of meer rendement voorziet als traditioneel beleggen.

Banken zien die toenemende belangstelling en merken ook dat klanten meer informatie willen wat dan precies het effect is van hun duurzame belegging. De bank op de groene ogen geloven is niet meer genoeg. Zo krijgen beleggingsklanten van ABN Amro sinds kort elk kwartaal een rapportage over de niet-financiële effecten van hun portefeuille. Ofwel: wat draagt hun geld bij aan een betere wereld?

Klanten krijgen dan bijvoorbeeld een grafiekje voorgeschoteld waarin te zien is of hun beleggingen op weg zijn om de klimaatdoelen te halen die afgesproken zijn in Parijs. Liggen de euro’s op koers voor maximaal 2 graden opwarming? Of de belegger kan zien of de sdg’s, de sustainable development goals, gehaald worden. Bedrijven krijgen van een onderzoeksbureau een negatieve of positieve score op de zeventien VN-streefcijfers op sociaal en milieu-gebied. Daaruit is een ‘impact-score’ voor de portefeuille te berekenen. Dit soort cijferwerk is misschien wat ingewikkelder dan dat van de Vegan Masters, het geeft de geïnteresseerde belegger wel inzicht in waar de euro’s naar toe vloeien en stof tot nadenken of die stroom geld misschien verlegd moet worden.

Wie nu denkt: portefeuille, vermogensbeheer, dat klinkt alsof ik veel geld moet hebben om op die manier zinnig te kunnen beleggen. Dat hoeft niet. Wie bij Triodos Bank of ASN belegt, zet het geld sowieso aardig verantwoord weg, omdat die banken hun hele beleid daarop hebben afgestemd. Daarbinnen is dan nog te zoeken naar bestemmingen die meer opleveren dan alleen de klimaatdoelen bereiken, zoals natuurherstel of werk bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

ABN Amro en Aegon zien ook de bewuste consument met een klein spaarpotje. Onlangs lanceerden ze de mogelijkheid om al vanaf 50 euro aan ‘impact-beleggen’ te doen, voorheen voorbehouden aan rijkere beleggers. De jargon-term ‘impact-beleggen’ slaat op investeringen in bedrijven die een positieve bijdrage aan de maatschappij leveren, niet slechts ‘geen schade’ doen. Covid-19 heeft het duurzaam beleggen in een stroomversnelling gebracht, verklaren de financiële instellingen dit initiatief. Duurzame sectoren blijken namelijk beter bestand tegen de crisis.

De rubriek ‘Groene Gids’ beantwoordt praktische vragen over milieubewust(er) leven. Heeft u een praktische vraag over milieubewust(er) leven? Mail naar: groenegids@trouw.nl.

Meer Groene Gids:

Zo maak je je huis aantrekkelijk voor vogels, vlinders en bijen

Houd rekening met de natuur in, rondom en in de buurt van het huis, dat is de boodschap van het manifest Bouwen voor de natuur. Kan dat ook in een bestaand huis? En hoe maak je dat zelf natuurinclusief?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden