Duizenden mensen ruimen zwerfvuil op tijdens World Cleanup Day

World Cleanup Day vindt over de wereld plaats. In de Keniase plaats Kisumu vist deze man zwerfvuil uit de Wigwa-rivier. Beeld AFP
World Cleanup Day vindt over de wereld plaats. In de Keniase plaats Kisumu vist deze man zwerfvuil uit de Wigwa-rivier.Beeld AFP
Redactie/ANP

Duizenden vrijwilligers, natuurorganisaties en bedrijven zijn zaterdag de straat en het water op gegaan om zwerfvuil op te ruimen tijdens World Cleanup Day. Wereldwijd waren in 181 landen opruimacties. In Nederland waren meer dan 1560 acties georganiseerd. Vooraf werd geschat dat er zo’n 40.000 mensen mee zouden doen.

Een woordvoerster van de organisatie in Nederland kan aan het einde van de dag niet precies zeggen hoeveel er is opgeruimd, maar uit het hele land krijgt ze berichten binnen over de resultaten: Noordwijk 10 kilo zwerfvuil, Scheveningen ongeveer 13 kilo. In Geldermalsen visten vrijwilligers een tv en een fiets uit het water en op foto’s die ze krijgt van deelnemers is te zien om wat voor vuilnis het gaat: tennisballen, plastic verpakkingen, koffiebekers, ballonnen, blikjes, flesjes, sigarettenpakjes, plastic bakjes van afhaalmaaltijden, doppen en verpakkingsmateriaal van snoepgoed. In Alkmaar waren 26 acties en werd in totaal 260 kilo vuilnis gevonden.

Zes volle vuilniszakken in een uur

In Amsterdam gingen mensen de grachten op met sups, een soort surfplanken. Die actie werd afgetrapt door radio-dj en ambassadeur van de Plastic Soup Foundation, Sander Hoogendoorn. De dj trok in een boot, samen met vrijwilligers en mensen van de organisatie op sups, vanaf het Westerdok door onder meer de Prinsengracht en Brouwersgracht. Onderweg werd afval opgeruimd. Uit de grachten werd in een uur tijd al genoeg afval gehaald om zes vuilniszakken te kunnen vullen, aldus Marja Hollander, projectleider World Cleanup Day NL.

In Limburg maakten duizenden vrijwilligers met bedrijven en (natuur)organisaties de oevers van de Maas en zijrivieren afvalvrij. Na de overstroming was er al veel opgeruimd in Limburg, maar nu was de opkomst van vrijwilligers alsnog boven verwachting hoog, zo meldt de organisatie aldaar. Ook de waterschappen deden mee.

Lees ook:

Statiegeld heeft meteen effect: minder plastic flesjes in zwerfafval

Statiegeld op kleine plastic flesjes heeft meteen effect op de hoeveelheid zwerfafval, zeggen ervaren rapers aan de vooravond van World Cleanup Day.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden