Dierenleed

Duizenden koeien al maandenlang op zee, vrees voor veel doden

null Beeld
Beeld

Sinds half december zitten er 2671 koeien vast op twee schepen op de Middellandse Zee. Dierenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen om de dieren.

De koeien bevinden zich aan boord van twee schepen die al op 18 december vertrokken uit de Spaanse steden Cartagena en Tarragona. De lading was aanvankelijk bedoeld voor het Midden-oosten, de dieren zouden daartoe van boord gaan in Turkije. Turkije weigerde de schepen toegang, omdat enkele koeien de besmettelijke en dodelijke ziekte blauwtong zouden hebben. Volgens de Europese fractie van PvdD, die inmiddels vragen heeft gesteld aan de Europese Commissie, is het niet duidelijk of dat klopt. Er zijn geen dierenartsen aan boord geweest. De schepen zijn ook elders geweigerd, onder andere door Libië. Sinds begin deze maand dobbert de Elbeik rond bij havenstad Famagusta in Cyprus, terwijl de Karim Allah terug is in de wateren bij Cartagena. Volgens Spanje staat deze haven open voor het schip, maar is er geen verzoek tot aanmeren ingediend. Omdat schepen op zee buiten de Europese rechtsmacht vallen, staat de EU officieel machteloos. Onduidelijk is ook wie verantwoordelijk is voor het transport.

Volgens de transporteurs zouden, aldus de dierenwelzijnsorganisatie Animal Welfare, vijftien koeien zijn overleden. Maar de vrees bestaat dat deze aantallen veel hoger liggen. Anja Hazekamp, PvdD-europarlementariër, vermoedt dat alle dieren al dood zijn. Dat een verzoek tot aanmeren uitbleef, ziet zij als een poging om de werkelijke omvang van de ellende te maskeren. Ze eist dat zo snel mogelijk dierenartsen aan boord gaan en eventueel nog levende koeien worden “getest, uitgeladen en verzorgd”.

Lees ook:

Schapen gaan op horrortocht voor het offerfeest

Het islamitische Offerfeest zorgt voor een wereldwijde piek in de vraag naar schapen. Koeweit haalt ze uit Roemenië, nu Australië deze overzeese veetransporten onlangs heeft verboden. De schapen worden onder erbarmelijke omstandigheden vervoerd en bezwijken massaal aan de hitte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden