natuurdagboek

Duizendblad: zacht, eetbaar en geneeskrachtig

DuizendbladBeeld Koos Dijksterhuis

Het is niet zo dat duizendblad vooral in november bloeit. Duizendblad bloeit de hele zomer al en in juli bloeide het nog meer dan nu. 

Wel is het een van de weinige bloemen die tot ver in november bloeit. En niet weinig. Overal zie ik de witte bloemschermen.

Hoewel de bloemen van duizendblad op het eerste gezicht lijken op schermbloemen als fluitekruid, peen en zevenblad, is de plant geen lid van de schermbloemen, maar van de composieten. Paardebloemen en distels zijn bijvoorbeeld composieten, met samengestelde, gecomponeerde bloemen. En zoals de blauwe zeedistel een composiet lijkt maar een schermbloem is, doet duizendblad dat andersom.

Soms heeft duizendblad lichtroze bloemen of zelfs donkerroze. De laatste zijn waarschijnlijk verwilderd uit een tuin; roze duizendblad is te koop bij tuincentra.

De bladeren van duizendblad lijken trouwens evenmin op paardebloembladeren als de bloemen lijken op paardebloembloemen. De bladeren van duizendblad lijken wel veren, zo fijn vertakt zijn ze. En ze zijn zo zacht, dat je ermee kunt strelen.

Hoofdbrekens

Wel zijn die bladeren, net als paardebloembladeren, eetbaar als ze jong en vers zijn. De bladeren, en meer nog de bloemen van duizendblad werken pijnstillend. Ze bevatten hetzelfde salicylzuur als wilgenbast, het stofje waar aspirine op is gebaseerd. Dus als u hoofdbrekens heeft, zou u op een duizendblaadje kunnen knabbelen. Ook zitten er ontsmettende stofjes in die ontstekingen kunnen remmen. Veel planten bevatten antibiotica als bescherming tegen vraatzuchtige insecten. Meestal zijn die antibiotica giftig voor mensen, maar soms pakken ze geneeskrachtig uit.

Hoe antibiotisch duizendblad ook is, voor veel nachtvlinders is het een zogeheten waardplant. Hun rupsen kunnen wel tegen wat antibioticum. En ik vermoed dat de bloeiende duizendbladen nu vast wel eens een novemberspanner of andere nachtvlinder gastvrijheid bieden.

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/natuurdagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden