Duitse badgasten komen af op windmolens. Sommige, althans.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Zijn windmolenparken in zee goed of slecht voor het toerisme? Voor- en tegenstanders brengen verschillende onderzoeken in stelling.

Redactie

Eén op de vijf Duitse toeristen zegt liever een Nederlands strand te bezoeken als windmolens de zonsondergang opleuken. Dat blijkt uit een onderzoek dat bureau GFK uitvoerde in opdracht van milieubeweging Natuur en Milieu.

GFK ondervroeg zo'n vijfhonderd Duitse toeristen, die allemaal in de afgelopen twee jaar nog aan het Nederlandse strand hebben gelegen. 64 procent van de Duitsers zegt dat het hun voor het strandplezier niet uitmaakt dat er windmolens zichtbaar zijn.

86 procent geeft aan dat de windmolens helemaal geen effect hebben op hun strandbezoek. Meer dan de helft van de badgasten, 54 procent, vindt het een goed idee als er windmolens aan de Nederlandse kust komen te staan.

Natuur en Milieu heeft het onderzoek laten uit voeren als reactie op een windmolenonderzoek dat vorig jaar werd uitgevoerd door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Daarin werden zowel Nederlandse als Duitse toeristen ondervraagd.

Hoe dichterbij de kust een windmolenpark, hoe minder content de toeristen hiermee waren, bleek uit het onderzoek. Cijfers uit het onderzoek vormden een aanleiding voor de vereniging van recreatieondernemers Recron om aan de bel te trekken: windmolens schrikken toeristen af, concludeerden zij, en dat gaat ons zesduizend banen kosten.

Windmolens schrikken wel/niet af
Natuur en Milieu vond deze reactie overtrokken en negatief en komt nu dus met nieuwe cijfers waarmee zij het omgekeerde willen benadrukken. Als milieuorganisatie interpreteren zij de cijfers - net als de recreatieondernemers - ook op hun eigen manier.

Want als 64 procent van de toeristen zegt dat het voor hun plezier niet uitmaakt of er windmolens aan de horizon staan, vindt de overige 36 procent dat waarschijnlijk wel een probleem. Het is maar net hoe je het framet.

Onderzoeksbureau GFK voerde twee keer een zelfde soort onderzoek uit onder Duitse recreanten. In 2009 vond minder dan een kwart van de Duitsers dat een zichtbaar windmolenpark de beleving aan het strand aantast. In 2005 gaf tweederde deel van de Duitsers nog aan dat hun stranduitjes minder leuk werden door de windmolens in de golven.

Volgens Olof van der Gaag van Natuur en Mileu is het verschil met nu te verklaren door de verschillende foto's die bij de vragenlijsten zijn getoond als voorbeeld van het uitzicht. In de eerdere onderzoeken stonden de windmolens dichterbij dan in dit onderzoek, waar ze naar overheidsrichtlijn om 18 kilometer van de kust zijn afgebeeld.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Windmolens als toeristische trekpleister
Van der Gaag zegt 'verrast' te zijn door het gegeven dat één op de vijf Duitsers liever een strand met windmolens heeft. Hij ziet er een markt in. In Denemarken en Engeland kunnen toeristen namelijk al een boottocht naar een windmolenpark maken. Van der Gaag: "We moeten niet vergeten dat mensen windmolens supergave techniek kunnen vinden."

Hoewel het geluid vaak klinkt dat windmolens in zee slecht zijn voor het milieu, beweert Van der Gaag het tegenovergestelde: volgens hem zijn de molens gunstig voor de natuur. Hij noemt windmolenparken op zee 'kraamkamers voor noordzeevissen'.

Omdat de palen een voor vissen veilige plek creëren, waar geen boten of netten kunnen komen, kan er volgens van der Gaag een waar 'Great barrier reef' ontstaan door het opwekken van groene stroom.

Koraal gaat er natuurlijk niet groeien, in de Noordzee, dat geeft hij weldra toe. "Maar rond de palen kan wel van alles gaan groeien. Er zouden zelfs duikexcursies kunnen worden georganiseerd." Zover is het voorlopig nog niet, ook niet in groene stroom gezinde Denemarken.

Schone energie
Nederland wekt op dit moment 4,5 procent schone energie op. In het SER-Energieakkoord hebben de overheid , het bedrijfsleven en millieuorganisaties afgesproken in 2020 14 procent duurzame energie op te wekken.

Windenergergie is schone energie, en daarom zullen de komende jaren meer windmolens de Nederlandse zonsondergangen sieren of bevuilen - daarover verschillende menigen. Duitse toeristen vinden het volgens dit onderzoek in ieder geval sehr schön.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden