Stofwolken als een droge akker wordt geploegd bij de Sallandse Heuvelrug nabij het Overijsselse Haarle.

InterviewJan Visser

Droogte komt echt niet alleen door klimaatverandering, zegt de weerman

Stofwolken als een droge akker wordt geploegd bij de Sallandse Heuvelrug nabij het Overijsselse Haarle.Beeld ANP

Droogte puur wijten aan het klimaat is te simpel, zegt weerman Jan Visser. ‘Er is zoveel meer aan de hand.’

Frank Straver

Nu er natuurbranden woeden en boeren door stoffige akkers ploegen, ziet Jan Visser het gebeuren. De weerman spreekt van collectief geheugenverlies. Te gemakkelijk hoort hij mensen spreken over de droogte als een vaste factor in het weerbeeld als gevolg van klimaatverandering. Visser wijst erop dat de afgelopen herfst én winter, tot in februari aan toe, juist nat was. “Iedereen klaagde over aanhoudende regen. Dat lijken we nu al vergeten.” In het Limburgse heuvelland was het zo nat, dat beken het water amper konden verwerken, memoreert hij.

Dat klimaatverandering droogte in de hand werkt, daar is Visser zeker van. “Maar er is zoveel meer aan de hand.” Het is niet zo dat klimaatverandering gelijkstaat aan minder regenval. “Wispelturiger en extremer, dat is het nieuwe weerbeeld.” Er kan langere perioden geen druppel vallen, terwijl het in andere tijden plenst. Een warmere Noordzee kan stortbuien opleveren. Dat hevige regenval de droogte niet wegneemt, ziet Visser als bewijs dat het waterbeheer niet op orde is. Hij steunt de oproep van de watersector om hemelwater op te vangen en te benutten voor hergebruik.

Er is ook droogte, omdat verstening van straten en tuinen in stedelijk gebied de opname van water in de bodem bemoeilijkt. En landbouw en industrie onttrekken veel water uit rivieren en sloten. Het gevolg is een verlaagd grondwaterpeil. Ook huishoudens gebruiken meer water dan voorheen. In combinatie met het veranderende weerbeeld leidt dit tot problemen, zegt Visser. “Bovendien zijn sommige grondwaterstanden al lang, structureel laag.”

Hij neemt toenemende droogte door klimaatverandering serieus, maar wil af van het simplistische denken. Berichten dat het nooit eerder zo droog was als nu, op week- of dagniveau, doen geen recht aan het weerbeeld door het jaar heen, meent hij. De natuurbranden waar Nederland mee kampt worden een handje geholpen door droogte, maar een directe oorzaak ziet hij er niet in.

Lees ook:

Het natuurbrandseizoen is geopend. Zijn we beter voorbereid op een droog seizoen?

De eerste heide- en bosbrand was in het Mensingebos bij Roden in Drenthe. Het zal zeker niet de laatste niet zijn, verzucht hoogleraar Gert-Jan Nabuurs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden