CBS

Driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over klimaatverandering

Uit CBS-onderzoek blijkt dat 2 procent van de Nederlandse huishoudens serieus van plan is om een elektrische auto aan te schaffen. Ruim de helft daarvan dat doet voor een positief effect op het milieu. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Uit CBS-onderzoek blijkt dat 2 procent van de Nederlandse huishoudens serieus van plan is om een elektrische auto aan te schaffen. Ruim de helft daarvan dat doet voor een positief effect op het milieu.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De meeste Nederlanders, ongeveer 75 procent, maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Reactie/ANP

Ongeveer 6 procent van alle Nederlanders gelooft volgens het CBS niet in klimaatverandering of trekt het bestaan ervan in twijfel.

Ongeveer 60 procent van de Nederlanders denkt dat de mens de belangrijkste of zelfs de enige oorzaak is van de verandering van het klimaat. Daarbij wil ruim 50 procent van Nederlanders minder aardolie en aardgas gebruiken en wil 10 procent volledig stoppen met deze fossiele brandstoffen. Het merendeel van de Nederlanders, minstens driekwart, wil dat zonne-energie en windenergie meer worden toegepast.

Uit hetzelfde rapport blijkt ook dat ongeveer 16 procent van Nederlandse automobilisten de auto af en toe bewust laat staan om bij te dragen aan een beter klimaat. Daarnaast is 2 procent van Nederlandse huishoudens serieus van plan om een elektrische auto aan te schaffen, waarvan ruim de helft dat doet voor een positief effect op het milieu.

Effect van corona-uitbraak

Voor dit rapport bevroeg het CBS ongeveer 3600 Nederlanders van 18 jaar of ouder. Het bureau voegt toe dat de uitbraak van de coronacrisis mogelijk effect heeft gehad op de antwoorden, omdat het onderzoek enkele weken bezig was toen de pandemie uitbrak. Daarom heeft het CBS onderzocht of er sterke verschillen waren in antwoorden die voor of na 15 maart 2020 op dezelfde vragen werden gegeven.

Het bureau stelt dat dit over het algemeen niet het geval was, op enkele uitzonderingen na. Het is volgens het CBS alleen niet met zekerheid te zeggen of die uitzonderingen ook daadwerkelijk door de corona-uitbraak zijn veroorzaakt.

Lees ook:

Groeispurt voor groene stroom, maar let op: niet te vroeg gejuicht

Hoera, een kwart van het Nederlandse stroomgebruik is al groen. Een bredere blik bederft dat feestje iets: het totale landelijke energieverbruik bestaat vooral nog uit fossiele brandstof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden