Rustgebieden

Doodgereden wolvin opgejaagd door mensen

Een foto van een wolvin op de Veluwe. Beeld Staatsbosbeheer
Een foto van een wolvin op de Veluwe.Beeld Staatsbosbeheer

Mensen moeten de rustgebieden in de natuur ook echt met rust laten, stelt Natuurmonumenten. Aanleiding is een doodgereden wolvin. Zeker nu het broedseizoen is begonnen, luidt een klemmende oproep van natuurorganisaties.

Verstoring door mensen is zeer waarschijnlijk de oorzaak van de dood van een wolvin bij Ede. Afgelopen zaterdag werd het dier op de N224 doodgereden. Volgens Natuurmonumenten is het dier vrijwel zeker opgejaagd door mensen.

De natuurorganisatie leidt dat af uit het tijdstip waarop de wolvin is doodgereden: 11.00 uur ’s ochtends. “Met zekerheid is de wolvin verstoord in haar territorium”, stelt directeur natuurbeheer Teo Wams van Natuurmonumenten. “De verstorende factor moet wel een mens zijn, aangezien ze van andere diersoorten niets te duchten heeft. Ze voelde zich kennelijk genoodzaakt om op de vlucht te slaan op een onveilig tijdstip, naar een onveilige plek.”

Volgens Wams weten de boswachters op de Zuid-Veluwe goed hoe de wolvin zich normaal gedraagt. “De wolvin kende haar territorium op haar duimpje, wist waar wandelpaden lopen en waar verkeer is. Die plekken meed ze. Ze wist: in mensengebied heb ik niets te zoeken, en midden op de dag is het levensgevaarlijk om daar je snuit te laten zien. De wolvin beperkte haar leefgebied grotendeels tot het uitgestrekte rustgebied.”

Er is bij de boswachters al langere tijd grote ergernis over sommige ‘natuurliefhebbers’ die toch de rustgebieden ingaan die voor mensen zijn afgesloten, ook al voor de pandemie. “Ze hebben er verstand van en kennelijk vinden ze dat je dan net iets meer mag dan andere recreanten. Het tegendeel is waar. Als je weet hoe kwetsbaar de natuur is, behandel je haar met extra veel respect”, aldus Wams. De lockdown heeft de bezoekersaantallen aan natuurgebieden fors vergroot. “Daar zijn we trots op. Maar het vraagt van ons allemaal dat we de natuur, waar we te gast zijn, koesteren en respecteren.”

Het ongeluk met de wolvin komt een dag na een gezamenlijke oproep van natuurorganisaties om de ‘kraamkamer natuur’ met rust te laten. Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Landschappen NL en het Goois Natuurreservaat maken zich grote zorgen om het broedseizoen nu mensen massaal de natuur opzoeken omdat er niets open is. De waardering voor de natuur is positief, stellen de organisaties maar broedende, parende en barende dieren hebben rust nodig, net als nieuwe, groeiende planten. Blijf op de paden, honden aan de lijn en geen afval achterlaten, vragen de natuurorganisaties met klem. Het broedseizoen duurt tot half juli.

Lees ook:

Een groep honden los in het bos is voor de natuur niet oké

Grote groepen honden zijn niet meer welkom in het Goois Natuurreservaat. Tot schrik van de uitlaatservices.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden