Vogelsterfte

Dood pimpelmezen mogelijk door bacterie

Een pimpelmees in de Duitse bloesem. Beeld EPA
Een pimpelmees in de Duitse bloesem.Beeld EPA

Pimpelmezen die onverwacht het loodje leggen, ook in Nederland komen ze voor. Mogelijk is een dodelijke bacterie de verklaring.

Redactie Trouw

Bij Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) zijn de afgelopen twee weken bijna tweehonderd dode pimpelmezen gemeld. En iedere week komen er meer meldingen binnen, zegt DWHC-woordvoerster Margriet Montizaan. DWHC doet onderzoek naar ziekten bij in het wild levende dieren.

Montiziaan: “Een patholoog zag bij sectie van een meesje eenzelfde beeld als eerder is beschreven in een Duitse studie.” Die studie, uit 2018, richtte zich toen op de lokale sterfte van meesjes in Duitsland aan longontsteking. Destijds werd de Suttonella ornithocola, een bacterie, als oorzaak aangewezen. Nu is de mezensterfte grootschaliger; dode pimpelmezen worden ook in Duitsland en België gemeld. Andere meesjes lijken nergens last van te hebben. Of de sterfte komt door Suttonella ornithocola, wordt daarom nu nader onderzocht.

“De zieke mezen zijn versuft, benaderbaar en ademen heel zwaar”, weet Monitzaan. “Maar deze symptomen komen ook bij andere ziekten voor”. Enige relatie met het coronavirus lijkt niet te bestaan. “Het is duidelijk een bacterie, geen virus.” Voor het onderzoek roept DWHC burgers op zieke of dode mezen te melden, om na te kunnen gaan hoe groot het probleem is.

Zolang de oorzaak van de sterfte niet definitief bewezen is, is het onduidelijk hoe de ziekte bestreden moet worden. De Vogelbescherming roept burgers op tot alertheid bij het voeren van de mezen. Liever niet voeren is het devies, om samenkomst en dus besmetting van vogels te voorkomen.

Lees ook:

Gelderland probeert tapuit te lokken

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Het Nationale Park De Hoge Veluwe en de provincie Gelderland proberen de tapuit terug te lokken naar de Veluwe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden