Donald Trump twijfelt aan zijn plan om de import van jachttrofeeën weer toe te staan

Beeld EPA

De Amerikaanse president Donald Trump zet voorlopig een streep door zijn plannen om jachttrofeeën van olifanten uit Zimbabwe en Zambia weer toe te staan in zijn land. Hij wil eerst alle feiten over dierenbescherming weten, aldus de president.

Sinds 2014 mogen jagers die in Zimbabwe of Zambia een olifant doodschieten hun trofee niet meer mee nemen naar Amerika. Volgens oud-president Barack Obama konden beide landen niet bewijzen dat de met uitsterving bedreigde olifanten daar voldoende beschermd worden. Trofeeën uit andere landen, bijvoorbeeld Zuid-Afrika, zijn wel toegestaan in de VS.

Het was Trumps bedoeling om dit besluit terug te draaien. Maar vrijdagavond kwam er op Twitter ineens een hele andere boodschap voorbij: “De beslissing over de jachttrofeeën is opgeschort om alle feiten hieromtrent te bekijken", aldus de president.

Natuurorganisaties waarschuwden eerder deze week al dat het opnieuw toestaan van trofeeën, zoals olifantenhuiden, slagtanden en slurven, de legale en illegale jacht in de landen een impuls zou geven. De Amerikaanse regering sprak dit op haar beurt tegen.

Bescherming

In een verklaring van het Amerikaanse ministerie van binnenlandse zaken was te lezen dat de legale jacht juist goed is voor de lokale gemeenschap in de landen. Die zorgt namelijk voor inkomsten die weer gebruikt kunnen worden voor de bescherming van de natuur, aldus het ministerie.

De tekst gaat verder onder de tweet.

De Amerikaanse minister van binnenlandse zaken Ryan Zinke, die gaat over natuurbeheer, liet al eens doorschemeren een groot voorstander te zijn van de jacht en er goede herinneringen aan te hebben. “In mijn meest dierbare herinneringen ben ik aan het jagen en vissen met mijn vader, of leer ik mijn eigen kinderen om te jagen en vissen. Ik wil dat meer families dit kunnen ervaren”, zei hij in september.

Ook de twee oudste zonen van Trump gaan geregeld zelf jagen op wilde dieren in Afrika. Op Twitter werden de afgelopen week verschillende foto’s gedeeld van Donald Trump Jr. die naast een dode olifant poseert, met een afgesneden staart in zijn hand. Ook van Trumps andere zoon Eric circuleren foto’s waarop hij poseert naast een dood luipaard.

Al jaren woedt een discussie over de legale jacht op roofdieren. Die discussie kreeg in 2015 een nieuwe impuls met de dood van de beroemde Zimbabwaanse leeuw Cecil. Een Amerikaanse tandarts, in het bezit van een jachtvergunning, schoot de dertien jaar oude leeuw dood en plaatste foto's van het dier op internet. De man ontving talloze doodsbedreigingen en andere hobbyjagers bleven weg uit het gebied, uit angst voor boze reacties.

Met de Afrikaanse olifanten gaat het ondertussen steeds slechter. Hun aantal  neemt in rap tempo af als gevolg van de stroperij. In 2014 liepen er zeker 144 duizend olifanten minder rond dan in 2007, volgens de in 2016 gepubliceerde 'Great Elephant Census', een initiatief gefinancierd door het Wereld Natuur Fonds. Dat is een afname van ruim 30 procent. Alleen al in Zimbabwe is het aantal olifanten met zes procent gedaald.

Lees ook:
Helpt de jacht op leeuwen de leeuwenpopulatie?
De jacht op damherten is een meerjarenproject
Cecil de leeuw neemt 200 soortgenoten mee het graf in

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden