Dolfinarium

Dolfijnen mogen alleen aan China worden verkocht als het dierenwelzijn gelijk blijft

Een dolfijntje met zijn moeder Roxy in het Dolfinarium in Harderwijk. Beeld EPA
Een dolfijntje met zijn moeder Roxy in het Dolfinarium in Harderwijk.Beeld EPA

Het Dolfinarium in Harderwijk moet aantonen dat de dolfijnen die het aan een Chinees pretpark verkoopt, daar hetzelfde worden behandeld als hier.

Onno Havermans

De verkoop van acht dolfijnen, twee walrussen en twee zeeleeuwen aan een zeedierenpark in China is niet tegen te houden als het Dolfinarium in Harderwijk zich aan de regels houdt. Dat schrijft demissionair minister Carola Schouten in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren en D66. Het Dolfinarium moet wel aantonen dat het welzijn van de dieren ook in China aan de Nederlandse normen voldoet.

De minister verwijst naar artikel 4.11 uit het Besluit houders van dieren, “waarin staat dat een dierentuin zich ervan moet hebben verzekerd dat de ontvangende partij de dieren houdt, huisvest en verzorgt volgens de normen die voor Nederlandse dierentuinen gelden”. Schouten noemt het daarbij ‘onwenselijk’ dat met de dolfijnen uit Harderwijk wordt gefokt, maar ze wijst erop dat ze niet gaat over wetgeving in een ander land. Dierenorganisatie World Animal Protection voerde deze week actie bij de Tweede Kamer voor een fokverbod.

Het Dolfinarium heeft geld en ruimte nodig

Het Dolfinarium heeft geld en ruimte nodig om te kunnen voldoen aan de afspraken die het eerder dit jaar met de minister maakte over aanpassingen in de huisvesting van de dieren en het publieksprogramma. Een aantal dieren moet weg om de verblijven te kunnen verruimen, voor andere is geen plaats meer nu ‘circusacts’ taboe zijn verklaard na een kritisch inspectierapport.

Het Hainan Ocean Paradise, dat de dieren wil kopen, is lid van de European Association for Aquatic Mammals en volgt Europese richtlijnen voor dierenwelzijn, zei Dolfinariumdirecteur Alex Tiebot toen hij in het voorjaar de plannen bekendmaakte. “Het is een pretpark”, zegt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg. “Deze verkoop levert het Dolfinarium miljoenen op, maar ik vind het geen goede deal om dolfijnen te verkopen aan een pretpark.” Ook geeft de minister het Dolfinarium veel te veel tijd voor de aanpassingen, vindt hij.

Schouten verleende afgelopen zomer al transportvergunningen voor de uitvoer van de dolfijnen en walrussen volgens het akkoord over de internationale handel in bedreigde wilde dieren en planten Cites. Voor de zeeleeuwen, die niet bedreigd zijn, is zo’n vergunning niet nodig. Maar het afgeven van de vergunningen betekent nog niet dat de verkoop doorgaat, legt Schoutens woordvoerder uit. Het proces van beoordelen loopt nog en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan bij twijfel ook zelf onderzoek doen. Pas daarna neemt de minister een besluit.

Wassenberg hoopt dat de rechter de dolfijnenverkoop tegenhoudt. De dierenorganisaties Sea Shepherd en House of Animals hebben een zaak aangespannen.

Lees ook:

Het wordt hoog tijd dat het ministerie het Dolfinarium niet langer meer beschermt

Het ministerie blijft Dolfinarium Harderwijk de hand boven het hoofd houden. Dat valt niet langer te verantwoorden, vindt Sanne Kuijpers, campagnemanager World Animal Protection Nederland.

Moeten de dolfijnen uit het Dolfinarium vrezen voor China? ‘Ze verhuizen van de ene gevangenis naar een andere’

Het Dolfinarium in Harderwijk wil acht dolfijnen verkopen aan een te openen zeezoogdierenpark in China. Dierenrechtenactivisten vragen de overheid daar een stokje voor te steken, maar volgens ethicus Erwin Kompanje is het voor de zeezoogdieren om het even. “Ze verhuizen van de ene gevangenis naar de andere.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden