Dj's Radio 2 springen in de bres voor duurzaamheid

Gijs Staverman in de tijdelijke studio van Radio 2 op Utrecht Centraal. Beeld Trouw - eigen foto
Gijs Staverman in de tijdelijke studio van Radio 2 op Utrecht Centraal.Beeld Trouw - eigen foto

Tussen het lawaai van bouwvakkers door klinkt op Utrecht Centraal de stem van Gijs Staverman. De radio-dj roept zijn luisteraars op een dansje te komen doen in de studio van Radio 2, die deze week op het Centraal Station staat. Met een grasmat op de grond en een dansvloer die energie opwekt, vraagt het radiostation aandacht voor duurzaamheid.

Willemijn Hoogveld

Het radiostation, dat deze week 'De Groene Radio' heet, organiseert de komende dagen allerlei activiteiten die mensen bewust moeten maken over CO2-neutraal leven. De week wordt op 9 oktober afgesloten met de Dag van de Duurzaamheid.

Er ligt een grasmat op de grond en er kan gedanst worden op een speciale dansvloer, die met elk pasje energie opwekt. Die opgewekte energie wordt gebruikt voor optredens van artiesten. Racoon en Saybia zijn enkele namen die van plan zijn deze week langs te komen. Maar dan moet wel eerst flink worden gedanst.

Verhuizen naar Mars
En dat gebeurt nog niet veel op maandagmiddag. Een enkeling gluurt vanaf de stationshal nieuwsgierig naar binnen, waar de radio-dj's hun programma aan het maken zijn. Dan stapt een groep meisjes lachend het podium op en waggelt wat op en neer. Een enkele tegel licht op als er voorzichtig een pasje wordt gedaan, maar veel energie wekken de meiden op deze manier niet op.

"Het is nog een beetje stilletjes", merkt ook Stefan Stasse, dj bij Radio 2. "We zijn pas net begonnen, we roepen mensen constant op om langs te komen, maar ze moeten er nog een beetje inkomen denk ik."

null Beeld Trouw - eigen foto
Beeld Trouw - eigen foto

Het is volgens de radio-dj belangrijk dat er bewustzijn wordt gecreëerd voor duurzaamheid. "Als we niets doen gaat het niet goed aflopen met deze planeet. Dan is het eind deze eeuw voorbij." Zijn collega Jan-Willem Roodbeen is wat optimistischer. "Er zijn ongelooflijk veel mogelijkheden om wel duurzaam te zijn. En het is ook veel goedkoper geworden."

Volgens Roodbeen zijn de bedrijven al om. "Eerst klonk hergebruikt plastic helemaal niet sexy voor fabrikanten. Bij groen dacht men aan geitenwollen sokken. Maar inmiddels hebben steeds meer mensen door dat de investeringen van de toekomst in duurzaamheid liggen. Eigenlijk heel stom dat we er nu pas aan denken om grondstoffen te recyclen."

Het radiostation kreeg vorige week een mailtje van een luisteraar met de vraag of ze soms links waren geworden. "Dat is toch gek?" vraagt Roodbeen. "Bij Radio 2 hebben we allemaal verschillende overtuigingen en voorkeuren. Politiek is hier helemaal niet aan de orde. Ik bedoel, als je niet naar Mars wilt verhuizen, moet je nu actie ondernemen."

Strijd tussen dj's
Radio-dj's Bart Arens, Wouter van der Goes, Gijs Staverman, Jasper de Vries en Roodbeen zelf gaan deze week de strijd met elkaar aan om de titel 'de groenste dj'. Elke dag krijgen zij een uitdaging die ze zo origineel mogelijk moeten uitvoeren. Stefan Stasse oordeelt aan het einde van de week wie de opdrachten het beste heeft uitgevoerd. De uitdaging van de eerste dag ging over restafval.

"Elke keer als je bij een fastfoodketen eet, eindig je met een hoop afval", aldus Roodbeen. "Dus ben ik vandaag met een bord en bestek naar een McDonald's gegaan en heb ik daar geluncht. Ik kreeg mijn menu direct opgeschept op mijn bord, zodat er geen verpakking werd gebruikt. Dat was geen probleem voor ze, en het scheelde een hoop rommel." - "Maar je hebt wel vlees gegeten", verbetert Stasse zijn collega. "Dat verbruikt een heleboel energie."

De eerste dansers op de Energy Dancefloor Beeld Trouw - eigen foto
De eerste dansers op de Energy DancefloorBeeld Trouw - eigen foto

Uitdagingen
Ook de luisteraars kunnen meedoen aan de uitdagingen. Daarvoor heeft de NPO een app ontwikkeld. Elke dag krijgt de gebruiker een nieuwe taak die hij moet uitvoeren. Vandaag luidde de opdracht: 'Ik gooi zwerfvuil weg'. Iedereen moet twee stukken afval van de straat pakken en in de vuilnisbak gooien. 'Nederland' heeft volgens de app vandaag een bescheiden 13 kilo zwerfvuil opgeruimd.

Andere opdrachten klinken weinig uitdagend. 'Ik scheid mijn afval' is eigenlijk iets wat iedereen al doet. "Nederland doet het inderdaad al erg goed wat afval scheiden betreft", weet Roodbeen. "Nederlanders vinden het ook heel vervelend als ze in het buitenland ineens glas in de afvalbak moeten gooien omdat er geen glasbak is. Dat vinden we dan heel raar."

Met de uitdagingen wil het radiostation vooral bewustzijn creëren bij de Nederlanders. "Dat ze merken hoeveel plastic ze in huis nemen met hun boodschappen", zegt Stasse. "Maar we dagen ze ook uit om het net als de dj's op een originele manier op te lossen. Verzin maar eens iets nieuws."

Om de dansvloer nog wat voller te maken doen de dj's nog een laatste oproep. "We nodigen elke dansgroep en luchtgitaargroep uit om te komen dansen. Ze kunnen rocken, hakken en høken. Hoe harder je stampt, des te meer energie er wordt opgewekt. En zonder energie, geen Racoon."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden