Natuurbeheer

Dit weekend mag het: hei knippen op de Veluwe

Bloeiende heide in natuurgebied de Meinweg bij Ospel. Beeld ANP

Normaal gesproken mag het niet: bloeiende hei afknippen en een bosje meenemen naar huis. Maar dit weekeinde kan het legaal. Bij wijze van experiment kunnen – betalende - bezoekers van park De Hoge Veluwe vandaag en morgen een toefje hei knippen voor thuis.

Het is een idee van boswachter Henk Ruseler. “Wij proberen al jaren een relatie te leggen tussen beheer en benutting van ons natuurgebied. We zijn onder meer bezig met de aanleg van een kruidentuin, voor ons parkrestaurant. En we verkopen vlees van dieren die op ons terrein worden bejaagd. Het knippen van heide biedt ons een mooie kans om bezoekers een gevoel te geven bij het onderhoud van onze terreinen.”

Het maaien van heide is nodig om heidevelden in stand te houden. Oudere heide moet na verloop van enkele jaren worden afgemaaid. Dat gebeurt doorgaans in het najaar, na de bloei. 

Beeld ANP

Het park stelt dit weekeinde een bloeiend perceel van één hectare open voor bezoekers-met-snoeischaar. Het gaat om slechts een piepklein stukje van het grote geheel: het totaal aan heidevelden op De Hoge Veluwe beloopt de 2100 hectare.

De parkbeheerders hebben met opzet een stuk heide uitgezocht buiten de gebaande paden. Het plukveld is alleen te voet of per fiets bereikbaar. “We willen liever niet dat mensen er met auto’s heen rijden en armen vol heide gaan plukken. Bezoekers mogen één bosje knippen.”  Er zijn natuurgidsen aanwezig om het publiek te informeren over het groenonderhoud.

Paarse gloed bij Epe. Beeld ANP

Boswachter Ruseler sluit niet uit dat het heideknippen bij succes een jaarlijks evenement wordt, net als het kerstbomenzagen in december. “Vorig jaar wilde we het eigenlijk al gaan doen, maar toen bloeide de heide nauwelijks door de droogte. Nu is de bloei heel uitbundig. De hei staat er prachtig bij.” 

 Voor de kwaliteit van de hei maakt het niet uit of er door mensenhanden wordt gesnoeid of mechanisch wordt gemaaid. “Het principe is hetzelfde, alleen zal er wat onregelmatiger worden geknipt door de bezoekers. Misschien moeten we er nadien nog even met de maaibalk overheen.” 

Beeld ANP

Lees ook: 

Rijke en vroeg bloeiende heide ook goed voor de honing

Ook in 2007 bloeide de heide als nooit tevoren. De opmerkelijk rijke en vroege bloei was toen  te danken aan het vroege en warme voorjaar en de vele regen in de zomer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden