Dit najaar eerste duurzame schol uit Noordzee

URK (ANP) - Als eerste platviskotter in Europa gaat de PD 147 van schipper Jan de De Boer uit Urk op een duurzamere manier schol vangen. De eerste 800 ton van deze Noordzeeschol wordt dit najaar verwacht.

De PD 147 gaat vissen op een manier die zorgt voor minder bijvangst in de netten terwijl tegelijk het leven op de zeebodem wordt ontzien. Het sleepnet van de te gebruiken ’twinrig’ heeft grotere mazen die voorkomen dat te jonge vis naar boven worden gehaald. Om de bijvangst nog verder te beperken, komen er ook ontsnappingspanelen. Ook brengt de PD 147 de schol voortaan twee keer per week aan wal.

De aanvraag voor het zogeheten Marine Stewardship Council (MSC)-keurkerk voor de PD 147 moet nog worden goedgekeurd. Vertrouwend op een goede afloop kondigt Baarssen, de grootste platvisverwerker in Nederland, woensdag in Brussel aan dat het de duurzame schol gaat verwerken.

Rederij Gebr. de Boer heeft drie kotters, waarvan de tweede nu ook wordt omgebouwd. De derde kotter volgt later. De boomkor waar de vissers nu veelal mee werken is omstreden, omdat de zware stalen ketting over de zeeboden sleept en zo volgens organisaties als het Wereld Natuur Fonds (WNF) teveel schade aanricht. Een voordeel van de ’twinrig’ is dat er minder pk's voor nodig zijn, waardoor het schip minder brandstof verbruikt. De hoge brandstofprijzen bezorgen de vissers nu kopzorgen.

Ook andere platvissers maken plannen om duurzamer te gaan werken. Schol is een belangrijke tak van visserij waarvoor Nederland ook de meeste vangstrechten voor heeft. Het WNF juicht de ontwikkelingen in Urk toe: „Het is een belangrijke stap voorwaarts in het herstel van de platvisbestanden in de Noordzee. Want: „De zee biedt ons al eeuwen een rijk en gezond natuurproduct. De visvoorraden lijken misschien onuitputtelijk, maar schijn bedriegt.”

De WNF-woordvoerster stelt: „In onze Noordzee staan bijvoorbeeld de kabeljauw, schol en tong onder druk. Eenmaal uitgeputte visbestanden blijken zich ontzettend moeilijk te herstellen. Duurzame visserij is een belangrijk antwoord op overbevissing en bijvangst. Het is niet alleen noodzakelijk voor het behoud van de vis, maar ook voor behoud van de vissector op lange termijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden