'Dit kabinet moet groener beleid van bedrijven meer stimuleren'

Wout Dekker is bestuursvoorzitter van Nutreco, wereldwijd producent van vis- en veevoer. Hij maakt zich zorgen over het opraken van grondstoffen en is als lid van de 'Taskforce biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen' medeopsteller van het rapport over Groene Groei. "De urgentie moet overal doordringen", zegt hij.

Interview | Jelle Brandsma

Er is haast bij, zegt u. Maar bedrijven krijgen tot 2020 de tijd om beleid te maken op het terrein van biodiversiteit. Waarom duurt dat maar liefst acht jaar?

"Wij moeten nu beginnen. Met een groep bedrijven hebben wij al bij de formatie van het vorige kabinet een brandbrief gestuurd. Het vorige kabinet zag de urgentie en ik ben benieuwd wat het huidige kabinet doet.

"Bedrijven doen al heel veel. Nutreco bijvoorbeeld is voorzitter van de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja. De Nederlandse veevoerindustrie heeft afgesproken vanaf 2015 alleen verantwoorde soja te gebruiken. Een van de eisen is dat deze soja niet van land komt waar tropisch oerwoud illegaal is gekapt. Als biodiversiteit een keer verdwenen is, komt het niet meer terug. Daar ben je het kwijt en daar moeten we ons goed bewust van zijn. Daarom hebben wij een drietrapsraket voor ogen: in 2020 mogen er geen soorten dieren, planten en ecosystemen meer verloren gaan, in 2030 moet de ecologische voetafdruk van de burger zijn gehalveerd en in 2050 is de balans hersteld, dan gebruiken wij niet meer dan de aarde kan herstellen."

Als vervuilende producten duurder worden en schone producten goedkoper, koopt de consument milieubewust. Hoe regelt u dat?
"De titel van het rapport is 'Groene Groei, investeren in biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen'. Schoon water, fosfaten, fossiele brandstoffen worden schaars. Dan gaat de prijs omhoog. We heffen belasting op arbeid. Wij willen een groener systeem waarbij schone producten goedkoper worden en vervuilende producten duurder. Op den duur moeten producten die biodiversiteit bedreigen worden verboden."

Een grote stap is minder vlees eten. Op fout hout komt een heffing, op het eten van vlees niet. Waarom niet?

"Aan het rapport hebben diverse bedrijven en organisaties gewerkt. Wij hebben uitgebreid gesproken over een tax op vlees, of een vettax zoals ze die in Denemarken willen invoeren. Maar wij denken ook dat de Nederlandse boeren kunnen bijdragen aan het voeden van 9 miljard mensen die wij in 2050 hebben op de wereld. Nederlandse boeren werken zeer schoon. Maar we moeten een extra stap zetten. De consumptie van vlees is een belangrijke factor en de werkgroep adviseert verduurzaming van de productie. We moeten ook de consument informeren en onderzoeken of een hogere prijs voor vlees zin heeft."

U wilt de belastingen vergroenen. Groene beleggingen fiscaal aantrekkelijk maken is net door het kabinet afgeschaft. Was dat verkeerd?

"Persoonlijk vind ik het wel jammer dat het kabinet dit heeft besloten. Het was een goede economische prikkel voor groen investeren. Het vorige kabinet sprak ons erop aan snel met voorstellen te komen over biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen. Ik hoop dat het huidige kabinet ook enthousiast wordt."

Is de economische recessie een belemmering of een kans?

"De komende tien jaar is er in Europa minder geld bij consumenten en bij de overheid. De groei ontstaat in Azië en Latijns-Amerika en mogelijk in Afrika. Ik kom net terug uit Vietnam. Daar staat de klimaatconferentie in Durban in de krant als de Earth management-conference. Het leeft overal. Wij hebben in Nederland veel kennis over water, klimaat, voedselzekerheid en kwaliteit van voedsel. Zo kunnen wij de groei op een groene manier gestalte geven."

Het nut van de Ecologische Hoofdstructuur

Volgens de werkgroep biodiversiteit kunnen soorten dieren, planten en ecosystemen gedijen als sprake is van beschermde natuurterreinen.

Daarom is de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) erg nuttig. Dit is een aantal onderling verbonden natuurgebieden waarmee in 1990 een begin is gemaakt maar dat nog niet klaar is. Staatssecretaris Bleker (natuur) wil de EHS vertragen en kleiner maken. De werkgroep vindt dat de EHS er toch in de geplande omvang moet komen. "Verlies het idee achter de EHS niet uit het oog", schrijft de groep aan het kabinet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden