null Beeld

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Dit is geen champignon voor in het avondeten

Koos Dijksterhuis

In het kort gehouden grasperk in het gemeentegroen groeit een forse champignon, formaat cd maar veel dikker. Ik fiets erlangs en besluit op de terugweg even af te stappen en een foto te maken, al heb ik mijn camera niet bij me en wordt het een telefoonfoto. Ook zou ik hem kunnen plukken om op te eten. Een paddestoel is tenslotte slechts een soort vrucht van een ondergronds levende plant. Bovendien wordt dat gras zo vaak gemaaid, dat de zwam er vroeg of laat toch aangaat.

Had ik nou maar alvast, schiet het door mijn hoofd, straks komt de maaimachine zometeen al. Groningen mag dan een GroenLinks-gemeente zijn, zoals overal heeft het maaibeheer alle bezuinigingsrondes glansrijk doorstaan en wordt er niet gesnoeid op maaien. Zodra er iets boven het maaiveld groeit, moet het eraf.

Op de terugweg staat-ie er nog. Ik maak foto’s en knijp even in de smakelijk uitziende hoed. Dan ruik ik aan mijn vingers. Bah, dat is niet de bekende paddestoelengeur, maar de lucht van een of ander ouderwets schoonmaakmiddel. De geur van carbolineum, dat giftige, zwarte goedje om mee te teren.

Buikpijn

Het eten van carbolchampignons is geur- en smaaktechnisch af te raden, en ook omdat je er misselijk van wordt en buikpijn van krijgt. Dat komt door de gifstoffen die de zwam aanmaakt. Daarnaast neemt -ie uit de bodem op wat daar voorradig is: zware metalen bijvoorbeeld, die even­eens giftig zijn. Dat wordt geen gevulde champignon vanavond!

Als ik de paddestoel zou breken of beschadigen, zou de wond geel kleuren. Dat is naast geur en smaak een onderscheid met de eetbare champignons: de gewone, de straat- en de weidechampignon. Ik doe dat niet, opeten zou me al met een licht schuldgevoel opzadelen, zomaar kapotmaken doe ik al helemaal niet.

En al zou ik het willen, dat wordt al voor me gedaan. De volgende dag komt er een meneer in oranje hesje op een motormaaier en weg is de carbolchampignon.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden