'Dieren moeten naar buiten kunnen'

Foto: anp - Een stal in Warmond. GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff vreest dat 'over vijf jaar geen dier meer buiten de stal te zien is'

GroenLinks, D66 en PvdA werken aan wet die het recht op vrije uitloop voor dieren vastlegt.

Het 'levenslang opsluiten' van dieren moet verboden worden. Koeien, schapen, varkens, geiten en kippen moeten de gelegenheid krijgen om buitenlucht in te ademen. Daarom bereidt Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks een initiatiefwetsvoorstel voor, samen met D66 en PvdA, waarin dieren het recht krijgen op een vrije uitloop.

Er staat nog geen letter op papier, maar Grashoff heeft wel haast. Nu nog veel koeien regelmatig buiten komen, wil Groenlinks haar slag slaan. "Het welzijn van kippen en varkens is al door de economie ingehaald. Veel boeren sluiten schoorvoetend hun dieren in te kleine hokken op, om het eindproduct economisch rendabel te laten zijn. Een dier wordt in de veehouderij te veel als een machine gezien. Wij willen het principe van een levend wezen terug."

Dierenwelzijn is daarbij het primaire uitgangspunt. Dat varkens ook een prima leven kunnen hebben terwijl ze alleen binnen zijn, gaat er bij Grashoff niet in. "Je ziet onnatuurlijk gedrag bij dieren in de bio- industrie. Daarbij is het een illusie te denken dat een dier zich het beste voelt als hij het meeste melk of eieren geeft of het hardst groeit. Een mens met obesitas is toch ook niet op zijn gelukkigst?"

Aangezien het niet te verwachten is dat staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) stappen in deze richting zal nemen, gaat GroenLinks zelf een wet maken. Grashoff: "Als we niets doen, komt de koe straks ook niet meer buiten. Vijftig jaar geleden liep al het vee nog op het weiland, vijfentwintig jaar geleden bleef circa de helft van het vee haar hele leven binnen en wij zijn bang dat over vijf jaar geen dier meer buiten de stal te zien is. We raken wel erg ver verwijderd van de oorsprong."

Betekent het recht op een vrije uitloop niet het einde van de Nederlandse veehouderij? "Natuurlijk moet dit ook Europees worden opgepakt, maar wij kunnen er wel op vooruitlopen. Nu levert Nederland relatief lage kwaliteit vlees. Als een dier buiten heeft gelopen, smaakt het vlees gewoon lekkerder, en consumenten liggen er echt niet wakker van als ze een dubbeltje meer moeten betalen voor een pak melk. We moeten die boot niet missen."

"Daarbij loopt het huidige bio- industriesysteem ook volledig vast. Daar kunnen boeren niet mee doorgaan. Nederland is klaar voor een groenere landbouw, dat zie je ook aan de meerderheid die af wil van megastallen." Of er ook een parlementaire meerderheid voor dit wetsvoorstel is, hangt vooral van de PVV af. De partijen ter linkerzijde zullen zeer waarschijnlijk het recht op een vrije uitloop wel steunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden