null

Groene GidsOnkruid

Denk even na voor het wieden van onkruid: moet dit echt weg?

Beeld
Jelle Brandsma

Soms schieten overal in de tuin hondsdraf, paardenbloemen en zevenblad uit de grond. De laatste plant bijvoorbeeld is een echte woekeraar waar je bijna niet van afkomt. Suze Peters, oprichter van de Tuinschool.online, constateert dat er soms zelfs sprake is van angst voor groeikracht van sommige planten die opduiken als een ongewenste bezoeker. “Dan ben je een paar dagen weggeweest en zie je dat er allerlei wilde planten groeien die je daar niet zelf hebt neergezet. Er zijn mensen die daarvan schrikken.”

Die angst voor onkruid is nergens voor nodig, zegt Peters. Ze schreef in 2013 het Onkruidboek en later het Plaagdierboek (over onder meer bladluizen, slakken en mollen). Nu heeft ze een online cursus ontwikkeld over onkruid, want als je weet hoe je ermee om moet gaan, is er geen vrees voor al dat onbekende groen.

Niet dat Peters vindt dat onkruid niet bestaat. Het bestaat wel degelijk. “Maar de definitie van onkruid is persoonlijk. Onkruid is de verkeerde plant op de verkeerde plaats.” Zelf kreeg ze een stek van het oriëntaalse komkommerkruid. Dat groeit op rijke grond als een tierelier en dat gaat dus bij haar niet in de tuin. Maar vogelmuur daarentegen, een bodembedekker, die zich ook makkelijk verspreidt, ziet ze wel zitten. Vogels vinden deze plant heerlijk, en vooraanstaande koks gebruiken vogelmuur ook in de sla. “Het smaakt een beetje nootachtig”, zegt Peters. In haar cursus laat ze meer voorbeelden zien, onder meer met de plantbeschrijvende video’s van Flora van Nederland, een initiatief van de Stichting Planten Dichterbij.

Keuzes maken

Peters wil in haar cursus vooral nieuwsgierigheid opwekken en kennis over planten verspreiden zodat haar publiek keuzes kan maken. “Munt bijvoorbeeld kan prachtig zijn, je kunt ermee koken en er thee van zetten, maar het kan ook enorm woekeren. Kies maar. Op de vraag wat onkruid is, heeft iedereen aan ander antwoord. Ga zelf kijken, onderzoeken, nadenken en dan snap je wat er gebeurt. En ja, zo nu en dan proeven kan ook. Een omelet met brandnetel is heel lekker. Let op: een klein aantal planten is giftig.”

Net als Peters raadt Milieu Centraal aan om na te denken over de keuze van planten. Kies je bijvoorbeeld voor een bodembedekker tussen de andere planten, dan krijgt onkruid geen kans. Een andere manier om ongewenste planten te voorkomen is het bedekken van delen van de tuin waar niets groeit met stukjes boomschors, houtsnippers of mulch (plantenresten of stro). Ook dan komt het onkruid er niet tussen.

Lukt het niet op die manier, dan is schoffelen of met de hand ongewenst groen verwijderen de enige methode om er van af te komen.

Geen gif

Milieu Centraal stelt verder: gebruik geen gif. Dat klinkt Suze Peters als muziek in de oren. Er zijn allerlei flessen en pakken te koop en de handel beweert dat deze middelen veilig zijn om korte metten te maken met onkruid. Dat spul doodt het onkruid, maar is ook voor het bodemleven schadelijk, luidt de theorie van Peters. Ook azijn is niet goed. “Het verzuurt de bodem”, zegt ze. Zout? “Niet doen. Verzilting is schadelijk.” Wees zuinig op het bodemleven dat de vruchtbaarheid stimuleert, concludeert Peters. “We weten meer van het heelal dan van de bodem.”

Een belangrijke tip van Peters: kijk altijd goed of er geen wortels van onkruid tussen de grond van een cadeau gekregen stekje zit. “Ik ken genoeg mensen die geen zevenblad hadden en dat nu wel in hun tuin hebben, doordat ze een stekje geplant hebben waar zevenblad in zat. Gelukkig zijn de zevenbladwortels gemakkelijk te herkennen. Het zijn een soort elektriciteitskabels. De wortels van kweek en bamboe hebben hele scherpe punten.”

Een laatste aanwijzing: “Soms is onkruid nuttig, zeker voor insecten. De vlinderstruik trekt vlinders aan. Maar de brandnetel is pas echt een zegen voor vlinders. Die dient als voeding voor de rups die later een vlinder zal worden. Denk dus even na voor het wieden: moet hij echt weg?”

De cursus van Suze Peters kost € 49,95 en is te vinden op Tuinschool.online.

Lees ook:

Een betegelde tuin is alleen onderhoudsarm in de eerste week, dus weg met die tegels!

Nee: een betegelde tuin is geen onderhoudsarme tuin!

Waarom plantjes uit tuincentra zich vaak letterlijk dood schrikken

Al die ‘onkruiden’ bloeien in hun natuurlijke bloeitijd. Bloeiende plantjes uit tuincentra zijn lekker warm onder glas ‘voorgetrokken’ en schrikken zich vaak letterlijk dood als ze in de barre buitenlucht worden gezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden