Deepwater Horizon lekt weer olie

Een half vergane vis ligt op het droge terwijl op de achtergrond olie van Deepwater Horizon wordt opgeruimd. (archief, april 2010) Beeld REUTERS
Een half vergane vis ligt op het droge terwijl op de achtergrond olie van Deepwater Horizon wordt opgeruimd. (archief, april 2010)Beeld REUTERS

Een nieuwe, kilometerslange olievlek in de Golf van Mexico is met zekerheid toe te schrijven aan de ramp met de Deepwater Horizon in 2010. Maar het is nog onduidelijk of het om een nieuw lek gaat.

De olievlek, zo'n 80 kilometer van de kust van Louisiana, werd ontdekt op satellietbeelden in september, en is inmiddels zo'n 5 kilometer lang. De Amerikaanse kustwacht nam stalen, die in het laboratorium geanalyseerd zijn.

Daaruit blijkt met zekerheid dat de nieuwe olievlek in verband staat met de olieramp. De olie in de vlek heeft dezelfde samenstelling als de olie die vrijkwam bij de ramp met de Deepwater Horizon twee jaar geleden.

Verband onduidelijk
Toch is het nog niet duidelijk waar de olie precies uit afkomstig is. "De exacte bron van de olie is nog onduidelijk", zei de Amerikaanse kustwacht in een verklaring. "Mogelijk is het restolie uit het gezonken platform of wrakstukken op de zeebodem."

Ook BP, de oliemaatschappij die het boorplatform samen met Transocean uitbaatte, vermoedt dat de olie afkomstig is uit wrakstukken, met name uit de lange boorleiding die het platform met de bron verbond.

Verse olie
Maar niet iedereen is daar zo zeker van. Ian MacDonald, hoogleraar oceanografie aan de Florida State University, roept op tot voorzichtigheid. "Het is nog onduidelijk wat de bron van de olie is", zegt hij in de Amerikaanse krant The Washington Post. "Het is nog te vroeg om uit te sluiten dat het om verse olie uit het reservoir gaat."

De kustwacht maakt zich nog geen zorgen over de kustlijn, omdat de kans klein is dat de vlek het land bereikt. Als de olie inderdaad uit de boorleiding afkomstig is, dan kan het om zo'n 1800 vaten gaan, een fractie van de 4,9 miljoen vaten die tijdens de ramp in het milieu terechtkwamen. BP en Transocean krijgen tot vrijdag de tijd om een plan van schoonmaak in te dienen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden