De Wondere Wereld vanO.C. Hooymeijer

De zwartkopwringer kan wel tien keer wringen om zijn prooi te doden

De ZwartkopwringerBeeld Linus Harms

L 63 cm - V 110 cm presser nero

Niet algemene, zware roofvogel van de zuidelijke droge plateaus, zelfs tot boven de boomgrens. Was tot voor kort zeldzame dwaler uit de Noord-Afrikaanse landen. De laatste jaren echter meerdere broedgevallen op het Iberisch Schiereiland (Extremadura en Sierra Varquescas) en op Cyprus (Evokra Soutiris-gebergte). Lijkt daarmee de habitat duidelijk noordwaarts uit te breiden. Hoewel het vanuit de Europese regelgeving streng verboden is Wringers te doden, worden de vogels door de lokale schapen- en geitenboeren fanatiek bejaagd.

Onmiskenbare diepzwarte kop met grote haaksnavel. Zie bijna onzichtbare heldergele punt. Zeer zwaar uitgevoerde rossige klauwen. Opvallende donkere rugpartijen met lichtere naar blauw neigende gestreepte borst. Aast vanaf hoge post op prooien, welke vooral haarwild zijn. Maar ook slangen, de grotere hagedissen, vogels en sprinkhanen staan op het menu. 

Deze worden over lange afstanden levend meegevoerd naar een vaste roestplaats, alwaar zij door zowel mannetje als vrouwtje ‘uitgewrongen’ worden. Met een snelle, draaiende beweging met de meedogenloze klauwen wordt het slachtoffer gedood. Voldoet een enkele draai niet, dan volgen er meerdere. Al naar gelang de grootte en het uithoudingsvermogen van de prooi kan er tot wel tien keer gewrongen worden.

Zwartkopwringer, vogel van O.C. HooymeijerBeeld Linus Harms
Zwartkopwringer, vogel van O.C. HooymeijerBeeld Linus Harms

De maaltijdresten vormen, zeker als de vier tot vijf hongerige jongen gevoerd moeten worden, onder het nest een enorme afvalberg, waarvan de zurige stank tot in de wijde omgeving te vernemen is. Wordt vaak zeilend met Kaalkopwringer en de veel kleinere Zandwringer waargenomen, waarbij de acrobatische duikvluchten vanaf grote hoogte een uiterst boeiend schouwspel vormen. De doordringende hoge ‘SKIEaahh, SSKIEskieaha’ klanken die de vogels hierbij uitstoten zijn vaak voor het menselijk oor onverdraaglijk.

Volksvogelwijsheid:
Herkomst: Spanje (omgeving Varquescas)
“Ay, ay, ay, ayaj... disprita me, el Brusero me querpe”

Vertaling:
“Ach wee, mijn baas is als een Wringer!”

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden