Zilverpost Beeld O.C. Hooymeijer
ZilverpostBeeld O.C. Hooymeijer

De Wondere vogelwereld van O.C. HooymeijerZilverpost

De Zilverpost bouwt van mosselschelpen ‘opgemetselde’ toren op het strand

Zilverpost Arghentheamus clovis L 21 cm – V 42 cm

Algemene broeder op zanderige kusten met oplopende duinen en overvloedig aanbod van schelpdieren, welke het hoofdmenu vormen. ’s Winters meer in binnenland, veelal op slikken en ondergelopen aardappel- en maïsvelden. Winterkleed overwegend wit met donkere accenten. Zomerkleed variabel. Zie donkerdere en iets zwaardere linkerpoot. Spitse stevige snavel, welke een onmisbaar gereedschap vormt bij het openen van schelpen, waarbij de mossel favoriet is.

Bouwt nest, dat bestaat uit een van mosselschelpen ‘opgemetselde’ toren op het strand, waarvan de hoogte afhankelijk is van de plaats: hoe dichter bij zee, hoe hoger. Altijd zo, dat het legsel bij vloed droog blijft. Daar de hoge nesten door het getijdenverschil het langst in het water staan, zijn deze het veiligst. 

De lagere nesten van de jongere en onervaren vogels staan het dichtst bij de duinenrij, en zijn daardoor kwetsbaar. Slachtpartijen aangericht door landroofdieren, zoals vos en met name duinmarter, zijn elk broedseizoen aan de orde van de dag. De zeer solide bouwwerken kunnen jarenlang door hetzelfde paartje worden bewoond. 

Rechtmatige eigenaren

Bij terugkeer uit de overwinteringsgebieden proberen jonge vogels soms de hoge nesten in gebruik te nemen, hetgeen tot felle gevechten met de rechtmatige eigenaren kan leiden. Hebben de oorspronkelijke nesteigenaren het ongeluk om op de heenreis naar, of op de terugreis uit, het zuiden door uitputting of gewoon van ouderdom te sterven en de thuisbasis niet bereiken, dan worden de nesttorens door een jong paartje Zilverposten bezet.

 De vogels vertonen de eerste week na deze ‘bezetting’ een licht nerveus gedrag, waarbij het lijkt of zij op hun hoede zijn voor de eventueel verlaat terugkerende eigenaren. In de tweede week is de alertheid volledig verdwenen en wordt er begonnen met het eierleggen. Het legsel bestaat uit een zestal grijsgespikkelde eieren welke door zowel mannetje als vrouwtje uitgebroed worden.

 Na het uitkomen worden de jonge Postjes met mosselbroed en opgebraakt visvlees gevoerd, totdat zij sterk genoeg zijn om het nest te verlaten en zich vooral met aangespoelde kwallen en krabben te voeden. Roep: alleen bij gevaar, een doordringend, nogal nasaal aantal hoge fluittonen, die nog het best te vergelijken zijn met het krassen van een krijtje over een schoolbord.

Volksvogelwijsheid

Herkomst: Nederland (de Zeeuwse Eilanden) ‘De meer mosselen, de veiliger het nest’.

Zilverpost Beeld O.C. Hooymeijer
ZilverpostBeeld O.C. Hooymeijer

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden