Natuurdagboek

De zilvermeeuw legde het aan met de mantelmeeuw

Het gemengde meeuwenkoppel Beeld Maarten van Kleinwee

In de meeuwenkolonie op het Forteiland van IJmuiden broeden rond de duizend paar kleine mantelmeeuwen en zo’n honderd paar zilvermeeuwen. In de lente van 2017 was er een gemengd koppel. Paartjes van kleine mantel- en zilvermeeuw zijn zeldzaam. De meeuwen zijn ongeveer even groot. Zilvermeeuwen hebben grijze vleugels en roze poten, kleine mantelmeeuwen hebben zwarte vleugels en gele poten.

Fred Cottaar, Maarten van Kleinwee en José Verbeek schrijven over het meeuwenpaar in vogeltijdschrift Limosa. Sommige meeuwen dragen een pootring met letters, die hen herkenbaar maakt. Ook de zilvermeeuw van het gemengde stel was geringd: YCBC. Deze meneer broedde een jaar eerder met een vrouwtje van zijn eigen soort. Zilvermeeuwen verlaten hun partner niet gauw, maar misschien was zijn vrouwtje overleden of verhuisd naar een andere kolonie. Naar de redenen waarom hij vervolgens een mantelmeeuw versierde is alleen te gissen. Misschien waren alle zilvervrouwen bezet, misschien had de mantelmeeuw iets onweerstaanbaars.

Hij braakte voedsel voor haar op

En waarom koos de mantel­meeuw een zilveren man? Waren alle duizend mantelmannen bezet? De twee meeuwen waren wel laat met baltsen en broeden. De onderzoekers zagen zilverman YCBC steeds tussen de mantelmeeuwen en op 8 mei baltste hij met het mantelvrouwtje. Zij stapte bedelend om hem heen, en hij braakte voedsel voor haar op.

Op tien meter afstand van waar YCBC het jaar ervoor zijn nest had, nestelde hij nu met zijn nieuwe vrouw. Op 12 mei lagen er drie eieren, die eruitzagen als mantelmeeuweieren. Op 2 juni lagen de eieren er nog. De oudervogels broedden om beurten en op 12 juni zat er een kuiken naast een onbevrucht ei. Het andere ei was weg. De mantelvrouw werd gevangen en geringd met YCHA. Het kuiken werd door beide ouders gevoerd, maar werd op 19 juni voor het laatst gezien. Moeder YCHA verdween, vader YCBC bleef het territorium tot 10 juli verdedigen.

Iedere dag verwondert bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden