De Wondere Vogelwereld vanO.C. Hooymeijer

De Wondere Vogelwereld van O.C. Hooymeijer: Kleine Amerikaanse Prairiekraak

Kleine Amerikaanse Prairiekraak Beeld O.C. Hooymeijer
Kleine Amerikaanse PrairiekraakBeeld O.C. Hooymeijer

Kleine Amerikaanse Prairiekraak L 27 cm – V 40 cm Croqius rapaxialius

Van origine bewoner van de uitgestrekte grasvlaktes van Noord-Amerika. Werd na de eerste sporadische waarnemingen in het zuiden van Europa aan het einde van de vorige eeuw als zeldzame dwaler beschouwd. Heden ten dage kan de Amerikaanse Prairiekraak echter een volledig geaccepteerde invasieve exoot worden genoemd.

Verenkleed sober okergeel met witte borstpartij. Mannetje donkere kap. Zie zware puntkraakvorm snavel. Broedgevallen onder andere in de droge binnenlanden van Spanje, Italië en Griekenland. Met het verdwijnen van de vaak eeuwenoude olijfboomgaarden door de verwoestend woekerende Pharetrickx herpidiatus (bruingal pitschimmel) en de daarvoor in de plaats gekomen amandel- en aardnotenplantages, is de ideale biotoop voor de Prairiekraak geschapen en heeft deze op veel plaatsen de inheemse Iberische Olijfkraak verdrongen.

Nest bestaat uit een van klei of leem ‘opgemetselde’ toren van vaak honderden aardnoten of amandelen. Daar de noten het hoofdbestanddeel van de maaltijd vormen en de nesttoren een goedgevulde ‘voorraadkamer’ is, hoeven de vogels het legsel tijdens de broedperiode nooit alleen te laten. Eierpredatoren als vos en marter, maar ook de veelvuldig in de mediterrane landen voorkomende verwilderde honden en huiskatten maken dan ook weinig tot geen kans het legsel te roven.

De tien tot twaalf jonge Kraakjes worden tot op het moment van uitvliegen door de beide ouders gevoederd met de noten uit de nesttoren. Deze worden echter eerst met de zware snavel fijngemalen tot een kleffe pasta, alvorens ze in luid schreeuwende bekjes van de hongerige jonge vogels te spugen.

De bekende Franse ornitholoog Jean-Baptiste Chassé bestudeerde in de tweede helft van de 19e eeuw de vogels van het Amerikaanse continent, waaronder met name de Kleine Prairiekraak. Het in korte tijd zeer snel opgroeien op een eenzijdig menu van gemalen aardnoten was een nog niet eerder waargenomen fenomeen. Door nieuwsgierigheid naar de smaak en de voedingswaarde van de gemalen aardnoten gedreven, nam Jean-Baptiste Chassé op 14 april 1865 om 14.15 uur de inmiddels legendarisch geworden beslissing om een mespunt van het vogelvoer te proeven. Deze datum staat wereldwijd bekend als de ‘Dag van de ontdekking van de pindakaas’.

Volksvogelwijsheid: Herkomst, Nederland, Delft. Reclameslogan ca. 1879 Firma Chassé. (Vanaf 1883 Calvé). “Geeft ook uw kroost het beste mee; eener daag’lijksen snee brood met den aardnootenpasta van Chassé!”

null Beeld O.C. Hooymeijer
Beeld O.C. Hooymeijer

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden