De Wondere Vogelwereld vanO.C. Hooymeijer

De Wondere Vogelwereld van O.C. Hooymeijer: het vlierdiefje

VlierdiefjeBeeld O.C. Hooymeijer

Uitermate gezellige talrijke zanger. Te vinden in zowel naald - als loofbos, parken, stadstuinen en op cultuurgronden. Kleurrijk verenpak variabel doch altijd overheersend rood, met soms donkere accenten op rug en borst. Donkere kap kenmerkend. Zie in verhouding redelijk lange staart. Spitse, echte steekvormsnavel diepzwart. Door klein formaat vaak niet opgemerkt. In groepen echter onmiskenbaar. Echte insecten - en larveneter, waarbij fruitvliegen, vlasduiveltjes en met name geelvleugeldraaikreeften op het menu staan.

Wanneer het ‘rupsenseizoen’ aanbreekt, vormen deze proteïnerijke veelpotigen echter het hoofdbestanddeel van de maaltijd. Opvallend is dat de grotere exemplaren van tussen de acht en tien centimeter lengte, met een gemiddelde doorsnee van een wijsvinger, door meerdere vogels in ‘hapklare’ brokken worden verdeeld en gezamenlijk verorberd. 

Bij het in stukken ‘hakken’ van de rupsen is het voor menig Vlierdiefje onmogelijk te vliegen, daar het verenpak voor een groot deel bedekt is met de witte, pus-achtige vloeistof afkomstig uit de ingewanden van het slachtoffer. Het na de maaltijd aandachtig door de mannetjes en vrouwtjes ‘schoonpoetsen’ van elkaars veren, mag een buitengewoon vertederend schouwspel genoemd worden. Nerveus. Zit zelden stil. Springt en buitelt door vochtig struikgewas op zoek naar prooien.

Baltsvlucht een langdurig spel van opvliegen en landen, waarbij vrouwtje zogenaamd ‘vluchtgedrag’ vertoont door zich vanaf vaak grote hoogte uit de lucht te laten vallen en over de grond weg te rennen. Uiteindelijk geeft zij zich gewonnen, en vindt de paring in slechts enkele seconden al vliegend plaats.

VlierdiefjeBeeld O.C. Hooymeijer

Nest bolvormig, verborgen in liefst doornstruik als braam en meidoorn. Mag echter ook graag nestkasten in gebruik nemen. Legsel tien tot vijftien eieren. Na het uitkomen zorgen zowel vrouwtje als mannetje voor de maaltijd. Tot aan het uitvliegen kunnen de jongen wel tot een miljoen insecten verorberen. In de glastuinbouw van met name het Westland is het Vlierdiefje dan ook een graag geziene gast, en worden er door de tomaten -, paprika - en komkommerkwekers vele nestkasten in de kassen opgehangen.

Zang variabel. Meest vanuit struikgewas, maar ook van hoge post, zoals de nok van een schuur of een wat hogere dakgoot. Een verrassende van hoog naar laag gaande melodie, welke bestaat uit een serie bijzonder fraaie trillers en fluittonen. Roep, alleen bij gevaar, een onrustig, repeterend ‘rioet rioet’.

Volkvogelwijsheid :

Herkomst: Nederland (Glastuinbouw Westland)

‘Dief in de lucht, mug op de vlucht!’

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden