De Wondere Vogelwereld vanO.C. Hooymeijer

De Wondere Vogelwereld van O.C. Hooymeijer: het Sneeuwduifje

Sneeuwduifje Phenevea nivialius L 18 cm

Kleinste van de Arctische ijsbroeders. In zijn gebied algemeen. Door stijgende temperaturen en de daarmee samenhangende smelting van de sneeuw en ijslaag echter een sterke afname van het aantal broedgevallen. Met name de populatie op de noordelijke Jonathan Levi Eilanden kent een schrikbarende daling. 

Bij zeer strenge winters met hevige sneeuwval en ijsgang ook wel dwaler op onze Waddeneilanden, met uitzondering van Texel. Zelden boven land, alleen gedurende broedtijd, anders boven volle zee, liefst met golven hoger dan drie meter met onregelmatige schuimkoppen. 

Vlucht speels, buitelt en tuimelt graag, met risicovolle duikvluchten van grote hoogten tot vlak boven de onstuimige zeegang. Bij windstil weer en de daaraan gekoppelde spiegelgladde zee kunnen groepen van duizenden Sneeuwduifjes neerstrijken en jagen op oppervlaktevis als goudspreng, blauwspiering en met name jonge tijgeroogaal. 

Uitgevroren eieren

Verenkleed egaal helderwit. Kraalogen, poten, alsmede snavel diepzwart. Zeer goed gecamoufleerd in sneeuwduinen en op ruwe ijsschotsen. Zelfs door de kijker bijna niet waar te nemen. In de laatste drie levensjaren kleuren de vogels naar warm grijs, met zwartige accenten op de vierde vleugelpen. 

Balts saai. Mannetje en wijfje lijken elkaar volslagen willekeurig uit te kiezen. Geen enkel pronk- of verleidingsgedrag. Alvorens mannetje tot bevruchting van vrouwtje overgaat, zitten de vogels geruime tijd zwijgend tegenover elkaar in de vaak snijdende poolwind. De drie inktzwarte eieren worden in een toevallig kuiltje in het ijs gelegd, met sneeuw afgedekt en niet door de Sneeuwduifjes zelf uitgebroed, maar door de onder het vriespunt heersende temperaturen ‘uitgevroren’. Na een vorstperiode van twee weken komen de bruin gespikkelde jongen uit het ei en worden door de beide ouders met zorgvuldig van graten ontdane, in kleine stukjes gehakte vis gevoerd. De afwijkende kleur van de kuikens en de rondom het nest verspreide bruinzwarte uitwerpselen in de sneeuw alsmede de tanige bedorven vislucht worden door predatoren als Visgluiper, Spitssnavelzwenk en Sneeuwkraak vaak van verre opgemerkt, waardoor menig Duivenjong de vlucht naar de volle zee niet meemaakt. 

Roep: een kwelerig, nogal onaangenaam ‘RRRuttt, KRRiuut, KHAkruut’. Alleen in vlucht boven zee, bij zuidwestenwind.

SneeuwduifjeBeeld O.C.Hooymeijer

Volksvogelwijsheid:

Tot op heden geen betrouwbare informatie gevonden. Onderzoek is gaande.

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden