De Wondere Vogelwereld van O.C. HooymeijerDoodshoofdhoeder

De Wondere Vogelwereld van O.C. Hooymeijer: het Doodshoofdhoender

DoodshoofdhoenderBeeld O.C. Hooymeijer

Doodshoofdhoender Strabius morthalius L 36 cm.

Van oorsprong waar te nemen in de nabijheid van afgelegen, in verval geraakte boerderijen en verlaten kleine gemeenschappen met ingestorte huizen, schuren en buiten bedrijf zijnde kleinschalige agrarische verwerkingsfabrieken zoals olijfolieperserijen, wijnmakerijen, knoflook- en peperdrogerijen en de door waterkracht aangedreven houtzagerijen en graanmolens. Opvallend is dat het Doodshoofdhoender ruïnes met muren van 50 centimeter en dikker prefereert. Veelal te vinden in de wat armere streken van Europa. Verenkleed in bruintinten, met karakteristieke zwarte baardstreep en twee ‘oogvlekken’ op de stuit. 

Enigszins sluipende, voorovergebogen gang. Wordt vaak niet opgemerkt. Heeft de laatste decennia habitat verlegd naar de meer “bewoonde wereld”, met een voorkeur voor oude begraafplaatsen. Foerageert op vers gedolven graven. Voedt zich meest met wormen, larven, insecten, spinnen, geleedpotigen en kreeftachtigen. 

Gewoonlijk zwijgzaam, doch in baltstijd kan ‘s nachts een zwaar van hoog naar laag gaand gehuil klinken, welk wel doet denken aan het loeien van een in barensweeën verkerende koe in een nabijgelegen moderne ligboxstal. 

Beeld O.C. Hooymeijer

Wordt in het uiterste oostelijke deel van Roemenië door de Dasjeck zigeuners fel bejaagd. Niet alleen vanwege de smakelijkheid van het Doodshoofdhoender, maar mede door het hardnekkige bijgeloof waarin men er heilig van overtuigd is, dat de vogels bij volle maan door middel van tunnels naar de lijkkisten kruipen, deze met de scherpe snavels open pikken, om zich vervolgens tegoed te doen aan de stoffelijke resten. De Dasjecks begraven hun nabestaanden hierdoor dan ook veelal in zinken, loden, koperen en zelfs, al naar gelang de financiële draagkracht, in zilveren en gouden kisten, teneinde bescherming te bieden aan de Pikker der Lijken (Mâncător de Cadavre). Bij het jaarlijkse Feest der Doden (Sărbătoarea Morților) worden vele Doodshoofdhoenders naast de graven op open vuren bereid en door de nogal omvangrijke families verorbert. De afgekloven botten worden op het graf geworpen om zo de Deksel van Kalk (Capac de Var) te vormen. Bij de oudere graven kan deze ‘deksel’ wel een dikte van enkele meters bereiken.

Volksvogelwijsheid 

 Herkomst: Roemenië
‘Are deja Găinile în grădină’.
Vertaling: ‘Hij heeft de Hoenders al in de tuin’, ofwel: Hij is stervende.

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden