De wondere vogelwereld vanO.C. Hooymeijer

De Wondere Vogelwereld van O.C. Hooymeijer: de Schreeuw

SchreeuwBeeld O.c. Hooymeijer

Schreeuw 
Trycradius voces altus L 86 - V 160 cm

Plaatselijk in zijn gebied redelijk veel voorkomende bewoner van de donkere, ondoordringbare oerbossen in het uiterste oosten van Europa. Echte agressieve rover van de ochtend- en avondschemering. Ondanks groot formaat, ietwat gedrongen uitstraling. Zeer grote muil, die bij gehele opensperring het grootste deel van het lichaam lijkt te beslaan. 

De afstand tussen de snavelpunten van de onder- en bovensnavel kan bij volledige opening 43 centimeter zijn. Bij het doorslikken van de, vaak nog levende prooi, kan deze oplopen tot wel 61 centimeter. Bij dit doorslikken, hetgeen soms wel een etmaal in beslag kan nemen, kan de Schreeuw nogal hijgerige, schorre, diepe keelklanken langs de in de bek vastgeklemde prooi laten ontsnappen. Wanneer de ‘maaltijd’ eenmaal is beëindigd, is de omvang van de Schreeuw vaak verdubbeld en behoeft hij, afhankelijk van de grootte van de prooi, gemiddeld drie tot vijf maanden niet te eten. 

Kan lange rustperiodes nemen, door ofwel ruggelings in het gras te liggen ofwel roerloos op een boomstomp te staan. Voedt zich meest met de traditionele bosbewoners. Groot haarwild als everzwijn, ree, hert, vos, maar ook das, bever en de grotere knaagdieren staan op het menu. Ook vogels, waaronder zelfs zijn eigen nietsvermoedende soortgenoten, zijn regelmatig het slachtoffer van de Schreeuw. 

Verenkleed in bruin- en zwarttinten, waardoor de vogel in oud, boomrijk bos, zeer goed gecamoufleerd is. Door oprukkende bebouwing en ontbossing van het leefgebied wordt de Schreeuw steeds meer waargenomen in de buitenwijken van dorpen en steden. Jaagt daar op huisdieren als kat en hond. Verhalen van uit de kinderwagen of zelfs uit de armen van een jonge moeder geroofde baby komen de populariteit van deze grote roofvogel niet ten goede en hij wordt daardoor in sommige delen van Polen en Rusland zelfs van regeringswege uit fanatiek bejaagd. Onofficiële bronnen melden dat er in sommige steden een bonus staat op elke gedode Schreeuw. Bij inlevering van een Schreeuwensnavel zou er een bedrag van omgerekend 10 euro worden uitgekeerd, hetgeen natuurlijk voor de plaatselijke, grotendeels in bittere armoede levende bewoners een zeer welkome aanvulling op het vaak nogal povere inkomen is.

Volksvogelwijsheid: Herkomst: Rusland (Vasjuganskaje Ravina)
“HОдин бьет свою жену, другой бьет крик, разницы нет”.
Vertaling: “De een slaat zijn Vrouw, de ander slaat een Schreeuw, er is geen verschil”.

SchreeuwBeeld O.C. Hooymeijer

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden