RubriekDe wondere vogelwereld van

De Wondere Vogelwereld van O.C. Hooymeijer: De Roodvuis

Roodvuis Beeld o.c.Hooymeijer
RoodvuisBeeld o.c.Hooymeijer

Roodvuis
Clovius verghilianius ros L 4.2 cm

Kleinste, niet–bestaande, echte insecten- en larvenetende grondbroeder. In Nederland niet algemeen en zeer plaatselijk. Wordt wel verward met Goudpukkeltje. Is echter minder gezellig. Bewoner van droge vlaktes met verspreide graspollen en afgestorven bosschages. Bezoekt graag afgebrande heide- en veengebieden, waar vaak groepen van honderden Vuizen jagen op door het vuur ‘geroosterde’ insecten, waarbij de kleinere krekels favoriet zijn.

Onmiskenbaar schitterend vlammend rood verenpak, met zwarte accenten op kop, vleugels en staartpennen. Klein, maar uiterst scherp zwart steekvormsnaveltje. Zie, met name bij het mannetje, de redelijk grote, gespierde pootjes.

Nest, een in open veld gelegen, van klei of leem vervaardigde peervormige bol, welke is uitgerust met een zogenaamd ‘afleidingsnest’. In deze op het werkelijke nest gelegen cirkel van dor gras legt de Roodvuis een drietal op eitjes gelijkende steentjes. Vooral het mannetje kan de in verhouding zware kiezels van grote afstanden aanvoeren. Eventuele vijanden worden op deze wijze om de tuin geleid, daar zij hun tanden of snavel op de ‘namaakeieren’ stukbijten. De veiligheid van het vrouwtje en haar broedsel wordt door deze misleiding aanzienlijk vergroot. Na een broedtijd van 28 dagen komen de jonge Vuisjes uit, waarna zij door zowel vrouwtje als mannetje meest met insecten worden gevoederd. Is er echter een brand geweest in een nabijgelegen natuurgebied, dan wordt overgestapt op ‘geroosterde’ exemplaren, met een duidelijke voorkeur voor eikenprocessierupsen, waarvan de branderige haren door het vuur weggeschroeid zijn.

null Beeld o.c.Hooymeijer
Beeld o.c.Hooymeijer

Zang vanaf steen of verbrande boomstomp in open veld, maar wordt ook in de lucht gehoord, waar hij door uiterst klein postuur al na enkele meters zelfs door de kijker niet meer waar te nemen is.

Een aanhoudend zeer hoog gezoem, afgewisseld met een drietal ‘Phhít, Phiiít, pHiíttt’ klanken.

Volksvogelwijsheid:

Herkomst: Nederland (Noord-Brabant, omgeving Liessel)
“ Hie mach gèr vuuzen”
ofwel,
“Hij mag graag vlees roosteren (barbecueën)”

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden