De wolvenjacht is toch weer begonnen in Noorwegen

Een gedode wolf in de Noorse sneeuw.Beeld AFP

In Noorwegen heeft de rechtbank het wolvenjachtseizoen heropend. De jacht was tijdelijk opgeschort nadat het Noorse Wereldnatuurfonds (WNF) een zaak tegen de staat aangespannen had om een einde te maken aan deze wintertraditie.

De milieuorganisatie vindt het onbegrijpelijk dat de overheid toestemming verleent voor het afschieten van deze bedreigde diersoort. De Noorse wolvenpopulatie wordt gereguleerd door 'geautoriseerde ruiming' - jaarlijks stelt de overheid een nieuw jachtquotum vast. Volgens het WNF is dit quotum echter onverantwoord hoog.

"Er zijn een paar politici die niets ophebben met de wolf en deze het liefst helemaal verdwenen zien", zegt Sverre Lundemo, biodiversiteitsadviseur van het Noorse WNF. "Bij wijze van compromis geeft de regering dan maar toestemming driekwart van de wolven af te schieten."

De officiële reden, zegt hij, is de bescherming van het vee. Maar volgens Lundemo zit er nog iets anders achter. "Wolven doden elanden, en dat zijn populaire jachtdieren. Er zitten een paar fervente jagers in de regering die niet willen riskeren dat hún prooi door de wolf wordt gedood."

Vrijdag besloot de rechter dat, totdat de zaak later dit jaar voorkomt, jagers gewoon hun gang mogen gaan. Hiermee schaart hij zich achter het ministerie van milieu.

Ten dode opgeschreven

Het jachtquotum is gesteld op 42. Zestien wolven mogen opgejaagd binnen de zogenoemde 'wolvenzone' - een gebied dat eind vorige eeuw juist werd afgebakend om het voortbestaan van het roofdier te waarborgen. Volgens de laatste telling is de Noorse wolvenpopulatie 56 dieren groot, waarvan 75 procent met het huidige quotum ten dode opgeschreven is.

De geautoriseerde wolvenjagers laten geen gras groeien over de rechterlijke uitspraak. Sinds vrijdag zijn al vijftien van de toegestane zestien wolven in wolvengebied gedood, nog drie daarbuiten.

Op Noorse jachtwebsites circuleren foto's van jagers die triomfantelijk poseren naast hun pasgedode prooi, als sportvissers met een versgevangen snoek.

Lees ook:

Om verspreiding van een voor Europa nieuwe, dodelijke ziekte onder herten te voorkomen, schoot Noorwegen vorig jaar ruim tweeduizend wilde rendieren af, in de zuidelijke regio Nordfjella.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden