Waddenzee

De walrus is weer opgedoken, dit keer in de haven van Terschelling

De walrus in Harlingen. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
De walrus in Harlingen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Na Schiermonnikoog en Harlingen ligt de ‘Waddenwalrus’ nu in de haven van Terschelling. Walrusspotters kunnen dit keer thuisblijven: ze is (soms) op een webcam te zien.

Sebastiaan Grosscurt

De Waddenzee heeft sinds enkele weken een nieuwe bewoner. Naast de gebruikelijke zeezoogdieren, zoals de grijze en gewone zeehond, zwemt er al een poosje een walrus langs de Friese waddenkust. De walrus komt normaal gesproken uitsluitend voor in de poolzeeën, zoals de Noordelijke IJszee. Deze verstekeling lijkt de relatieve warmte van de Waddenzee goed te waarderen en heeft de havenkom van Terschelling uitgekozen als haar nieuwe rustplaats.

Op 20 september werd de walrus voor het eerst in Nederland gespot door Ralf van Hal, onderzoeker bij Wageningen Universiteit. Al snel bleek het te gaan om een vrouwtje, dat eerder al op de Duitse Waddeneilanden Baltrum en Spiekeroog was gezien en daarvoor langs Denemarken is gekomen. Nadat de walrus van Schiermonnikoog was verdwenen dook ze eind september opeens op in het Friese Harlingen. Net als op andere tussenstops trok het dier hier veel bekijks.

De walrus krijgt een naam

Een walrus voor de Nederlandse kust is ongewoon, maar niet uniek. Het kwam eerder voor in 1998 en 1981. De walrus is ver van haar thuisgebied afgedreven, maar dat betekent niet dat ze ten dode is opgeschreven. Walrussen staan bekend als goede zwemmers en kunnen lange afstanden overbruggen. Dit vrouwtje lijkt gezond, waardoor zorgen niet op zijn plaats zijn.

Wel is het belangrijk om afstand van het dier te houden, om het niet te verstoren of te beschadigen. Sander van Dijk van het Zeehondencentrum in Pieterburen begon in samenwerking met Omrop Fryslân een naamverkiezing: “Het wordt gemakkelijker om met het dier om te gaan. In Ierland werkte dat ook, toen daar onlangs een walrus werd gezien. Toen die een naam kreeg, Wally, kwam de boodschap dat hij rust moest hebben ook beter aan.” Woensdag wordt de naam van de walrus bekend. Natuurliefhebbers kunnen de walrus ook vanuit huis aanschouwen. Soms duikt ze pal voor een van de Terschellinger webcams op.

Lees ook:

De dolende walrus doet een dagje Harlingen

De op drift geraakte walrus die eerder bij Schiermonnikoog opdook, lag donderdag in de haven van Harlingen. Dat trok veel nieuwsgierigen.

Op zoek naar de walrus op Balg

Op Simonszandplaat is een walrus gezien. De plaat ligt tussen Schiermonnikoog en Rottum, iets zuidelijker dan Rottumerplaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden