De vervuiler betaalt, behalve als we zelf die vervuiler zijn

null Beeld getty
Beeld getty

'De vervuiler betaalt' is een uitstekende remedie voor mondiale problemen, zoals het conflict in Syrië of de crisis in Griekenland. Maar gaat het over het klimaat, dan voelt slechts een kleine minderheid van de Nederlanders zich geroepen actie te ondernemen.

Die conclusie is te trekken uit een onderzoek dat is verricht door de NCDO. Het kennis- en adviescentrum voor internationale samenwerking vroeg Nederlanders naar hun mening over het conflict in Syrië, de crisis in Griekenland, de stijgende voedselprijzen en het klimaatprobleem. De uitkomsten sluiten aan bij een eerder onderzoek van het SCP waaruit bleek dat driekwart van de Nederlanders vindt dat de regering zich vooral op binnenlandse kwesties moet richten en minder op buitenlandse problemen.

Het SCP wees als oorzaak van het navelstaren naar de economische crisis, maar die verklaring is volgens de NCDO niet helemaal juist. 'De vraag wie het probleem veroorzaakt heeft is minstens zo belangrijk', aldus Evelien Boonstoppel, onderzoekster van de NCDO. "Hier geldt een redenatie als 'de vervuiler betaalt': de Griekse bevolking en regering zijn volgens de Nederlanders zelf schuldig aan het ontstaan van de schuldencrisis en moeten dit probleem dus ook zelf oplossen. Idem voor het conflict in Syrië."

Die redenatie houdt geen stand de opwarming van de aarde aan de orde komt. De meeste Nederlanders zijn het erover eens dat de mens de oorzaak is van het klimaatprobleem. Maar zelf daarvoor de verantwoordelijkheid nemen, daar wil een grote meerderheid niets van weten. "Terwijl de meerderheid ervan overtuigd is dat we onze levensstijl aan moeten passen om mondiale problemen op te lossen, is een veel kleiner deel ook daadwerkelijk bereid dingen te laten die slecht zijn voor de wereld."

Slechts 12 procent vindt dat consumenten de klimaatverandering tegen moeten gaan. Een groter vertrouwen is er in de daadkracht van (inter)nationale overheden. De helft meent dat de Nederlands overheid meer actie moet ondernemen om de opwarming tegen te gaan.

Het rapport noemt het opmerkelijk dat klimaatverandering door een relatief groot deel als een (gedeeltelijk) natuurlijk proces wordt beschouwd. "Dit betekent dat er niet alleen geen schuldige is aan te wijzen, maar ook geen oplossing: het is de natuur die zijn werk doet, ongeacht interventies door de mens."

Wat opvalt is dat van alle vier de problemen het klimaat op de minste belangstelling kan rekenen. Een tendens die ook is terug te vinden in bezoekcijfers van trouw.nl. Artikelen over Griekenland en Syrië trekken veel meer lezers dan stukken over het klimaat. En dan heeft Trouw nog een publiek dat bovengemiddeld is geïnteresseerd in zaken als natuur en milieu.

Cijfers van de NCDO laten zien dat de meerderheid van de Nederlanders slechts af en toe het nieuws rondom het klimaatprobleem volgt. Een kwart slaat de berichten over de opwarming altijd over. Niet alleen is de interesse in het onderwerp is relatief laag, men maakt zich in vergelijking met de overige problemen ook minder zorgen over klimaatverandering. Toch vindt nog altijd de meerderheid van de Nederlandse bevolking klimaatverandering verontrustend, waarvan 8 procent zich zeer grote zorgen maakt. Slechts 15 procent maakt zich geen enkele zorgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden