De Wondere Vogelwereld vanO.C. Hooymeijer

De Venetiaanse Vos zorgt voor spektakel op een zwoele zomeravond

Venetiaanse Vos
Dhogho venenthius L36 cm

Redactie Trouw
Venetiaanse Vos Beeld O.C. Hooymeijer
Venetiaanse VosBeeld O.C. Hooymeijer

Niet algemene, zeer plaatselijke, kleurrijke zanger. Echte urbane cultuurvolger. Verlaat zelden de stadsgrenzen, tenzij op zoek naar nieuw habitat. Prefereert steden en dorpen met een veelheid aan waterlopen, met een voorkeur voor langzaam stromende grachten. Nestelt onder bruggen, in spleten van kademuren, maar ook onder dakpannen van huizen. Deze moeten echter wel in het water staan ofwel direct aan het water gelegen zijn. Ook op de wat oudere, verwaarloosde woonschepen kunnen broedende ‘Vossen’ aangetroffen worden in de gangboorden of achter een verroeste bolder. Verenpak helgeel naar felgroen met diepblauwe kap en vleugelpennen. Karakteristieke sierlijke rechtovereind staande voorhoofdspluimen, welke onder het vliegen naar achter liggen. Zie licht gebogen haaksnavel. In verhouding zeer lange staart. Vlucht vrolijk. Buitelt graag. Laat zich van grote hoogtes in spiraalbeweging naar beneden vallen, om vlak boven het water weer op te stijgen.

Op een warme, zwoele zomeravond kunnen honderden vogels voor een waar spektakel zorgen. Roep hierbij, een juichend, schril ‘KRRrrrrrrioek KRAhaaaaaaiiaaaiiaha’.

Zang, een zeer melodieuze opeenvolging van trillers en rollers, is van een eigenlijk niet te beschrijven schoonheid, en slechts tussen de tien en twintig minuten na zonsopgang, meest van open plaats of hoge post te horen.

Broedgevallen in het oude centrum van Brugge

Grote broedkolonies in de mediterrane kuststeden; in Italië Ancona, Genua en Venetië, in Frankrijk Marseille en Sète. Door de klimaatverandering en de daarmee samenhangende temperatuur­stijging trekt de Venetiaanse Vos noordwaarts en zijn er broedgevallen gemeld in het oude centrum van Brugge en onder de bruggen van de Amsterdamse grachten. De meest noordelijke waarnemingen zijn gedaan in Giethoorn. Het betreft hier waarschijnlijk enige dwalers of zomervrienden. Definitieve vestiging en broedpogingen in de nabije toekomst worden echter niet uitgesloten.

De Venetiaanse Vos heeft karakteristieke voorhoofdspluimen. Beeld O.C. Hooymeijer
De Venetiaanse Vos heeft karakteristieke voorhoofdspluimen.Beeld O.C. Hooymeijer

Alhoewel de ‘wateromstandigheden’ uitstekend genoemd kunnen worden, is het almaar intensievere toeristenverkeer met name uit China, niet bevorderlijk voor de kansen op een gezonde populatie Venetiaanse Vossen. Overleg tussen de plaatselijke ondernemersvereniging enerzijds en natuurbelangenorganisaties anderzijds is gaande.

Volksvogelwijsheid: tot op heden geen. Onderzoek is gaande.

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden