null Beeld

Jelles WeekdierTorenvalk

De valk woont graag in een galerijflat

Jelle Reumer

Er zit een ongeveer tien centimeter ­hoge opening tussen de betonnen rand van het balkon en de beplating van het hek daarboven; er past prima een vogel door. Achter de opening ­bevindt zich een mooie groene vlakte, riant bekleed met kunstgras. Een ideale plek om je ­eieren te leggen en uit te broeden, zo moet een koppeltje torenvalken hebben gedacht toen ze het ontdekten. En zo geschiedde. Vijf mooie roodbruin gespikkelde eieren liggen sindsdien op het groene tapijt in een hoekje van het balkon van een flat in Terneuzen; het leidde tot een berichtje en een kort filmpje op de website van de NOS. Zo te zien bevindt het balkon zich op de zesde of zevende verdieping van een galerijflat van het type dat in de jaren zeventig rijkelijk over ons land werd uitgestrooid.

Het vrouwtje torenvalk zit te broeden, het mannetje is druk in de weer om haar van muizen te voorzien. De bewoonster van het appartement kan het gelukkig wel waarderen. Met bijna vier weken broedtijd en minstens zo’n periode van nestzorg is haar balkon voorlopig even niet te gebruiken, maar ze kan er niet mee zitten:

“Ik heb er gewoon een gezinnetje bij”, meldde ze. Fijn dat ze het broedgeval zo toegeeflijk ­tegemoet treedt. Juridisch gezien heeft ze ook weinig keus, de torenvalk is een beschermde diersoort en het verstoren van nesten is strafbaar.

Waar wij een gebouw zien staan, ziet een torenvalk een mooie rotswand

Het broedgeval toont aan hoe dieren hun ­omgeving bekijken. Waar wij een gebouw zien staan, ziet een torenvalk een mooie rotswand, een steile klif met allerlei richels en randen die kunnen dienen om een nest te vestigen. Gebouwen zijn rotsen, alleen niet door de geologische dynamiek van de natuur gemaakt maar door een aannemer. Torenvalken (Falco tinnunculus) zijn niet de enige vogels die er zo over denken. Er zijn veel soorten dieren (en planten!) die profiteren van deze kunstmatige rotswanden. Een beroemd voorbeeld is een paartje roodstaartbuizerds dat midden in Manhattan broedde op een hoge gebouwrand aan Fifth Avenue. De bewoners van dat appartementengebouw werden de vele karkassen van duiven en eekhoorns die de buizerds in Central Park verschalkten op een ­gegeven moment wel beu. In ons eigen land kennen we de vele broedgevallen van slechtvalken die op kerktorens, zendmasten en hoge kantoren nestelen. Ook stadsduiven, afstammelingen van de Europese rotsduif – de naam zegt het al – zijn rotsbroeders en om die reden strijken ze graag neer op randjes van gebouwen en desnoods ook in de bak geraniums op uw balkon. Vorig jaar was er in het Belgische Geel zelfs een broedgeval van een oehoe in de plantenbak voor iemands ­kamerraam; daar werden drie uilskuikens grootgebracht.

Al deze gevallen laten zien dat je op heel verschillende manieren naar de omgeving kunt kijken. Wat voor ons een stad is, is voor dieren een habitat. Waar wij een flatgebouw, een postkantoor, een zendmast of een kerk zien staan, zien andere schepsels een rotswand. Zo ook die torenvalken in Terneuzen. Het kunstgras op het balkon is een prettige bijkomstigheid; meestal zijn de nesten minder riant gestoffeerd.

Jelle Reumer is paleontoloog. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier dat het nieuws haalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden