Plastic afval

De sneeuw is gesmolten, maar duizenden plastic borstelharen van veegmachines blijven nog jaren liggen

Sneeuwborstelharen Beeld Auke-Florian Hiemstra
SneeuwborstelharenBeeld Auke-Florian Hiemstra

Leidse onderzoekers vonden afgelopen dagen duizenden plastic stengels van veegmachines waarmee fietspaden sneeuwvrij waren gemaakt. ‘Dit moet volgend jaar anders.’

Onno Havermans

Wekelijks vissen de Plastic Spotters afval uit de Leidse grachten, om te onderzoeken hoe vervuiling bij de bron kan worden aangepakt. Nu het water was dichtgevroren, vonden ze maandag en dinsdag duizenden gifgroene borstelharen op meer dan 140 kilometer aan fietspaden door de studentenstad.

“De sneeuw was weg, maar we kregen er plastic voor terug”, zegt Auke-Florian Hiemstra, promovendus bij Naturalis Biodiversity Center. “Het veeg-plastic blijft nog vele honderden jaren achter in het milieu en kan een enorme impact hebben. Dit moet volgend jaar anders.”

Hiemstra vermoedt dat plastic van veegmachines ook in andere steden op straat achterblijft na de dooi. De gemeente Leiden erkende via Twitter dat de plastic stengels van sneeuwborstels afkomstig zijn.

Hiemstra is samen met Liselotte Rambonnet, promovenda aan de Universiteit Leiden, coördinator van Plastic Spotters, dat twee jaar geleden is opgezet toen de universiteit 444 jaar bestond. Het tweetal begon met het project CanalCups, waarbij vrijwilligers in een kano plastic afval uit het stadswater haalden. “Na Koningsdag 2019 vonden we meer dan 7000 plastic wegwerpbekers in 100 meter Leidse gracht”, vertelt Rambonnet. Leiden heeft daarna als een van de eerste gemeenten in Nederland herbruikbare statiegeldbekers ingevoerd bij feesten.

Grasnetjes

Een ander project is gericht op de plastic grasnetjes, bedoeld als versteviging van het gras in het centrum van de stad. Sommige netjes komen onder de grond vandaan en laten los, waarna ze door de straten zwerven en in de grachten terechtkomen. Ze komen in vogelnesten terecht of drijven af naar zee, als ze niet tijdig worden onderschept. Volgens Hiemstra en Rambonnet gaat het alleen al in Leiden om miljoenen netjes.

“De veegborstelstengels worden, na de melding van de Plastic Spotters, opgeruimd door de gemeente. Maar de grasnetjes blijven zich verspreiden”, zegt Rambonnet.

Lees ook:

Elke dag een foto van drijvende bierbekers in de Leidse grachten - tot het niet meer nodig is

Drie jonge biologen uit Leiden zetten dagelijks een foto van een vuil weggegooid plastic bierbekertje op Instagram. Iedere dag een nieuwe. Totdat Leiden definitief besluit herbruikbare bekertjes te verplichten bij grote evenementen.

Leidse matjes, bedoeld voor stevig gras, drijven weg als plastic soep

Je ziet ze bijna niet drijven door hun onopvallende kleur. Kleine plastic matjes, bedoeld om grasvelden te versterken. In Leiden raken ze op drift. Ze dobberen in de Oude Rijn richting Noordzee. Ingrediënten voor plastic soep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden