Natuurdagboek

De snavel van de bosuil is verrassend lang

Bosuil Beeld Henk Jan Koning

Op ‘Beleef de Lente’, een website van Vogelbescherming, zijn weer broedende vogels te begluren. 

De bosuilen zitten al twee weken op de eieren – of mevrouw bosuil dan toch, terwijl haar man muizen aandraagt. Dat doet ’ie ’s nachts. Overdag dutten de uilen en is het livebeeld zo rustgevend als een zondagochtend in Grijzegrubben. De uil zit roerloos met haar snavel in de veren. Een lichte beweging verraadt dat ze ademt.

Op de camera is soms te zien dat ze een muis krijgt, die ze in zijn geheel naar binnen schrokt. Muizen, vooral de grote veldmuizen, zijn een efficiënte maaltijd. Ook uilskuikens werken een muis in zijn geheel naar binnen. Eerst de kop, met de muizenhaartjes gestroomlijnd. In de maag wordt het vlees verteerd en de rest tot een bal gekneed, die uitgekotst wordt. Ingelegd in muizenharen doen de botjes geen pijn.

Hompige hap

Het is verrassend hoe die kleine uilensnavel zich wagenwijd weet open te sperren. In het boek ‘De magie van uilen’ (Prometheus, €21,99) beschrijft Miriam Darlington hoe een preparateur een dode bosuil opzet. Is die uil eenmaal gevild, dan valt juist op hoe láng de snavel is. In levenden lijve zit er een dik verenpak omheen, dat de snavelbasis camoufleert.

Sommige roofvogels hebben een ademgat onder hun tong, zodat ze het niet benauwd krijgen als ze een hompige hap naar binnen werken. Of bosuilen ook zo’n ademgat hebben, weet ik niet.

Bosuilen zijn ongeveer twee keer zo groot en zwaar als rans- en kerk-uilen, maar nog steeds bestaan ze grotendeels uit veren. Als schimmen zweven de lichtgewichten uit hun boom naar de muis die zich onbespied waant.

Bosuilen beginnen als een van onze eersten met broeden. Op Beleef de Lente zullen de uilskuikens spoedig uit hun eieren breken. Na vijf weken verlaten ze als donsballen het hol. Daarna worden ze nog weken gevoerd en blijven ze in de buurt. Zo’n tijdrovende onderneming kan maar beter vroeg beginnen.

Natuurdagboek

Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/natuurdagboek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden