NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

De slak met een schuifdeur rukt op naar het noorden

Mijn voormalige buur(t)man Kor Raangs trof acht kleine, slanke hoorntjes aan in zijn tuin in Groningen. Kor dacht dat het grote clausilia’s waren, ook wel regenslakken genoemd. Dat dacht en denk ik ook, maar volgens de verspreidingskaarten op internet komen die nauwelijks noordelijker voor dan de Weerribben, waar ze op oud hout, maar vooral op stenen leven.

Het zou kunnen dat die soort zich noordwaarts verplaatst, omdat het warmer wordt. Maar volgens Bert Jansen uit Lelystad gaat de opmars zo snel, dat-ie niet alleen door klimaatverandering te verklaren is. ­Jansen is een groot kenner van landweekdieren en auteur van minstens twee determinatiegidsen voor die beestjes. “Deze soort verovert met rasse schreden Nederland”, mailt hij, “de nieuwe locaties zijn niet bij te ­benen.”

Voor slakkenhuizen moet je ­enige speurzin hebben. Tuinslakken, segrijnslakken en diverse naaktslakken komt iedereen wel tegen, maar slechts weinigen kennen andere soorten, hoe algemeen die ook zijn. Ze leven alleen laag bij de grond ­onder gebladerte of dood hout en daar kijken wij mensen alleen als we paaseieren zoeken.

Laat staan dat we regelmatig ­clausilia’s vinden. Toch kun je die ook wel op boomstammen en muren vinden, zeker als het regent. Vandaar de naam regenslak. Ze zijn klein, hebben een schutkleur en zitten stil of bewegen zich in slakkengang. Ze vallen dus niet op. De naam grote causilia of grote regenslak suggereert een respectabele omvang, maar een lengte van twee centimeter halen ze nooit en het slakkenlijfje dat het huisje meesleept, haalt hooguit zeven millimeter. Er zijn echter een paar clausiliasoorten die nóg kleiner zijn.

De naam verwijst verder naar een bijzonder lichaamsdeel van deze slakken: hun clausilia. Een soort ­eivormig schuifdeurtje, waarmee ze hun opening kunnen afsluiten tegen uitdroging of andere bedreiging.

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden