Ruis op de lijn

De signalen die zonnepanelen afgeven kunnen de communicatie tussen hulpdiensten stevig hinderen

null Beeld Belga
Beeld Belga

Zonnepanelen op daken en velden kunnen ernstige verstoring veroorzaken in C2000, het communicatiesysteem van politie, brandweer en ambulancediensten, waarschuwt het Agentschap Telecom.

Die verstoring is het gevolg van ruissignalen die sommige systemen en kabels van zonnepanelen uitstralen. Het komt regelmatig voor dat zonne-installaties niet aan de stralingseisen voldoen en nu het aantal zonnepanelen in Nederland sterk toeneemt, groeit het risico op verstoring van C2000, waarschuwt het Agentschap Telecom in zijn jaarbericht.

Het Agentschap benadrukt dat de aanleg van zonnepanelen goed is voor het klimaat. De problemen die de straling oplevert in C2000 zijn geen reden om minder op zonne-energie in te zetten. Wel moeten bedrijven die panelen plaatsen technische maatregelen treffen om zo de kans op storingen te verminderen. Bedrijven die niet aan de normen voldoen, wil het Agentschap tot de orde roepen of een boete opleggen.

Zo is het Agentschap een zaak begonnen tegen een fabrikant van omvormers voor zonnepanelen die storing opleveren. Het heeft andere toezichthouders op de Europese telecommarkt op de hoogte gesteld, omdat het bedrijf ook in andere landen actief is. Het risico op verstoring van communicatiesystemen door de straling van zonnepanelen is geen Nederlandse aangelegenheid: dit risico bestaat overal.

Volgens het Agentschap Telecom zijn de energievoorziening en de digitale infrastructuur steeds meer afhankelijk van elkaar. Dat zorgt voor ‘nieuwe kwetsbaarheden en maatschappelijke risico’s’, aldus de dienst. Energievoorzieningen zoals laadpalen en elektrische auto’s, hebben slimme technologie die verbonden is met het internet, maar waarvan de kwetsbaarheden nog niet duidelijk zijn. Zo kunnen systemen van elektrische auto’s en laadpalen worden gehackt.

Lees ook:

Cybersecurity is nodig voor laadpalen. ‘Straks legt iemand de stroom van alle laadpalen plat’

De opmars van e-auto’s is onstuitbaar, zei Gerben-Jan Gerbrandy, voorzitter van het platform voor oplaadpunten. Hij hamert op stevige cybersecurity, want ook een laadpaal valt te hacken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden