BoekrecensieTip

De Schotse journaliste Cal Flyn laat zien hoe troosteloze plekken ook hoop kunnen bieden

null Beeld Anita Huisman
Beeld Anita Huisman

De Schotse journaliste Cal Flyn laat met Verlaten oorden zien hoe troosteloze plekken ook hoop kunnen bieden.

Nicole Lucas

Troosteloze, vervallen plekken zijn het; het niemandsland op Cyprus dat Grieks en Turkse gemeenschappen scheidt, de onbewoonbaar verklaarde ‘vervreemdingszone’ rond de 35 jaar geleden ontplofte kernreactor in Tsjernobyl, de spookwijken van Detroit. Of is dat niet alles wat er te zeggen is?

In het originele en intrigerende Verlaten oorden gaat de Schotse journaliste Cal Flyn op zoek naar plaatsen in verschillende delen van de wereld waar de mensen massaal hun biezen hebben gepakt: plekken die te gronde zijn gericht door natuurrampen, oorlog, economisch verval, kernongelukken. In een mooie stijl schrijft ze over, onder meer, verlaten collectieve boerderijen in Estland, afvalbergen in leeggelopen mijnstreken in Schotland, scheepskerkhoven in de Verenigde Staten. De mens laat, lang nadat hij is vertrokken, nog steeds ‘zijn lange schaduw’ na, toont Flyn.

Maar ze laat ook iets anders zien. Want, zoals ze zelf zegt: deze plaatsen bieden allemaal hun eigen combinatie van melancholie en hoop. Ze laten namelijk ook zien dat de afwezigheid van de mens de natuur de ruimte biedt om zich te herstellen, te hernemen ‘wat ooit al van haar was’. Tot zelfs in de zone rond Tsjernobyl, waar wilde dieren massaal zijn teruggekeerd. Tijd is de grote genezer, aldus Flyn, maar de vraag is; hoe lang hebben we nog?

null Beeld

Cal Flyn
Verlaten oorden. De natuur na de mens.
Vert. Wybrand Scheffer
Atlas Contact; 422 blz € 24,99.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden