De Wondere Vogelwereld van O.C. HooymeijerRoodkophenk

De Roodkophenk is een agressieve, rovende vleeseter

Roodkophenk Beeld O.C. Hooymeijer
RoodkophenkBeeld O.C. Hooymeijer

Roodkophenk Dhomtracksius espierius ros L 18 -23cm

Was plaatselijk schaars. De laatste decennia echter opvallend uitgebreid en heden zelfs algemeen, met een groot verspreidingsgebied. Prefereert stedelijke omgevingen. Te vinden in tuinen en parken, maar ook in buurten met weinig groen, kleinschalige industriegebieden en op de wat achteraf gelegen concentraties van autosloperijen. ’s Zomers ook grote groepen Roodkoppen op de zandstranden aan de kust.

Wijfje rossige borstpartij en aanzienlijk kleiner dan mannetje. Mannetje voor zijn lengte, redelijk fors gebouwde, brede, gespierde verschijning, hetgeen de vogel een wat ‘vierkantig’ voorkomen geeft. Indrukwekkend blauw verenkleed met witte borst, rode volronde kop met mogelijk lichtere roze oogspiegel. Haaksnavel fors. Zie drietal nekplooien. In open veld lastig, doch door de kijker beschouwd kan de ietwat ‘onnozele, argwanende’ blik in de ogen waargenomen worden.

Echt agressieve, rovende vleeseter. Vogels, insecten, knaagdieren als muis en rat, maar ook kikkers, padden en vissen worden niet vermeden. In het broedseizoen staan vooral jonge zangvogels op het menu. Een kleine groep van tussen de vier en zeven, meest mannetjes Roodkophenken, ‘plundert’ nesten, waarbij in een enkele minuut een compleet legsel verorberd wordt.

De oudervogels die hun jongen trachten te verdedigen tegen de wrede belagers, worden vaak als eerste geslachtofferd. Ook de stadse tuinvijver kan in zeer kort tijdsbestek worden ‘leeggevist’, waarbij eventuele over het water gespannen netten geen enkele bescherming bieden aan de weerloze, meestal, goudwindes.

Balts: Vrouwtje onderdanig. Mannetje voert dans uit, waarbij hij zich door het verenpak ‘op te pompen’ breed maakt. Hoogtepunt van het baltsgedrag is het herhaaldelijk met opgezette borst in volle vaart tegen een rotswand of muur rennen, waarbij de vogel vaak diepe vleeswonden oploopt, en uiteindelijk met bebloede kop het dociele vrouwtje bestijgt. De uiteindelijke paring beslaat slechts een enkele seconde, waarna mannetje zich terugtrekt.

Nest: een kunstig van dunne twijgen gevlochten halve bol, gevuld met het zeer zachte roze en witte borstdons van het wijfje, meest in ondoordringbare braamstruik. Legsel: vier tot vijf zachtblauwe eieren. Het broeden en de zorg voor de jongen liggen geheel bij het vrouwtje. Mannetje laat zich slechts zeer sporadisch bij het nest met de jonge Henkjes zien. Roep bij het roven: een luid ‘RRRhaaaha... RRHa... RRRaahrAA’. Alleen door mannetje. Wijfje gewoonlijk zwijgzaam, doch kan op nest een niet hoorbaar tevreden knorren voortbrengen.

Volksvogelwijsheid:

Herkomst: Nederland (Amsterdam, Oud-Zuid, omgeving Albert Cuypmarkt)

“ Ja zeg, ik ben gekke Henkie niet!”

Roodkophenk Beeld O.C. Hooymeijer
RoodkophenkBeeld O.C. Hooymeijer

De wondere vogelwereld van O.C Hooymeijer

Iedere week beschrijft O.C. Hooymeijer een vogel die aan zijn brein is ontsproten. Eerdere afleveringen in de serie ‘De Wondere vogelwereld van O.C. Hooymeijer’ leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden