NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

De passiebloem zou de kruisiging van Christus uitbeelden

null Beeld
Beeld

Als kind al vond ik ze schitterend: passiebloemen. Destijds werd ‘passie’ nog met hartstocht geasso­cieerd, met een enorme liefde en onbedwingbaar verlangen. Tegenwoordig is de betekenis afgezwakt tot zoiets als hobby.

De passie van de passieflora verwijst naar ouderwetse hartstocht noch naar hedendaagse hobby’s, maar naar de lijdensweg van Christus. Kennelijk wordt liefde ook met lijden geasso­cieerd, maar misschien geldt dat vooral voor onbeantwoorde liefde. De bloem zou de kruisiging uitbeelden. Dat werd ontdekt door de Spaanse veroveraars van Latijns-Amerika, die de paar inheemse bewoners die ze niet vermoordden of met dodelijke ziekten besmetten, dwongen het christelijk geloof aan te nemen. Aan de hand van de passiebloem legden priesters uit dat Christus vijf wonden had (de gele meeldraden), maar aan slechts drie spijkers hing (de paarse stampers) en tien discipelen had (de bloemblaadjes), aangezien Judas en ­Petrus niet meer meetelden. Zijn doornenkroon bevatte zoals ­iedereen weet 72 doornen. Dat kwam overeen met de 72 paarse kroonblaadjes.

Christenen staan niet bekend als wegbereiders van androgynie

Zouden de conquistadores dat allemaal in steenkolen-Azteeks hebben verteld of kregen de inboorlingen er een cursus Spaans bij? Wonderlijk toch, dat uitgerekend in de nieuwe wereld waar niemand van de kruisiging kon weten, een plant zijn bloemen eraan dankte!

De passiebloem bevat dus zowel vrouwelijke stampers als mannelijke meeldraden en die groeien uit een zogenoemde androgynofoor. Christenen staan niet bekend als wegbereiders van androgynie, dus de passiebloem is een voorbeeld van vooruitstrevende verdraagzaamheid!

Als kind vond ik het fascinerend dat een passiebloem maar één dag bloeit, omdat Christus één dag leed. Wat een mazzel om net op die dag een bloem te betrappen! Gelukkig is de snelgroeiende klimplant bloemrijk. Na de bloei vormt-ie oranje vruchten: eetbaar, maar zuurder dan de paarse passievruchten uit de ­winkel.

Drie keer per week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets wat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden