null Beeld

NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

De paardenbloem terug in de wei!

Afgelopen zondag was het de ‘dag van de paardenbloem’. Het was de twééde dag van de paardenbloem, en als het aan initiatiefnemer Karst Meijer ligt, is er een eeuwenoude traditie ontstaan.

April is vanouds de maand van de paardenbloem, dan kleurden vroeger de weilanden, grasvelden, bermen en slootkanten geel van de paardenbloemen. Dat is nu wel anders. Op de dag van de paardenbloem lette ik in het buitengebied juist op deze bloemen en ik zag ze alarmerend weinig. Was een groen weiland met gele spikkels van paardenbloemen twintig jaar geleden nog het summum van intensieve veehouderij, nu is een bespikkeld hoekje van een weiland al een botanische opsteker.

Stoppen met dat onzinnige maaien en bemesten

“Helaas komt de paardenbloem steeds minder voor”, beaamt Karst Meijer, ’s lands paardenbloemenkenner bij uitstek. Als het aan hem ligt, stoppen we om te beginnen met dat onzinnige maaien en bemesten van bermen en velden en laten we paardenbloemen weer gewoon staan. Allicht dat andere soorten bloemen dan ook weer een kans krijgen.

Karst wil er overigens graag op wijzen dat dé paardenbloem niet bestaat. In mijn gazon komen maar enkele soorten aan paardenbloemen op. Alleen al in Nederland zijn ruim 250 soorten paardenbloemen. “In zo’n geel gekleurd weiland, dat je je vast wel van vroeger herinnert, stonden wel zestig verschillende soorten paardenbloemen”, zegt Karst.

De paardenbloem kan als de huismus onder de planten zelfs bij natuurfreaks vaak op maar weinig begeestering rekenen. Volledig onterecht, vindt Karst, “want de paardenbloem is niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor onze vlinders, wilde bijen, zweefvliegen en andere insecten. Geen wonder dat die verdwijnen, en daarmee onze weidevogels. Als we zelfs de paardenbloem geen ruimte meer gunnen, kunnen we de hele boerennatuur wel opgeven. Ik roep op: de weidevogels terug in de wei, om te beginnen met de paardenbloem!”

Drie keer per week schrijft bioloog Koos Dijksterhuis over iets wat groeit of bloeit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden