NieuwsElektronisch afval

De oude TV en het versleten tosti-ijzer moeten uit de kast

Elektronisch afval, bestemd voor de brandoven.  Beeld EPA
Elektronisch afval, bestemd voor de brandoven.Beeld EPA

Elektrisch afval wordt slecht gerecycled. Een Nationale Recycleweek, in oktober, moet dit veranderen.

Zo’n honderd apparaten heeft een gemiddeld Nederlands gezin in huis. Maar de helft daarvan zijn afdankertjes, liggen in de schuur, op zolder of in een kast. Heel Holland Recylcet, waarin producenten van elektrische apparatuur, de detailhandel en recycle-organisaties samenwerken, wil dat veranderen met een inzamelingsweek.

Het recylcingpercentage lag vorig jaar nog op 49 procent van de in 2018 verkochte elektronica. Volgend jaar moet dat, volgens Europese afspraken, 65 procent zijn. De inzamelingsweek moet mensen vooral bewust maken, zegt woordvoerder Frank Witte van Heel Holland Recyclet. Oude telefoons, tosti-ijzers of tv-toestellen moeten niet in of naast de kliko, maar worden ingeleverd bij een inzamelingspunt in de buurt, supermarkt of afvalstraat. Dan is hergebruik mogelijk. “Maar de stap om elektrisch afval weg te brengen is vaak te groot”, weet Witte. Hoe die stap kleiner wordt, is nog onderwerp van gesprek. Feit is dat wat in de afvalbak belandt, meestal wordt verbrandt. “En dat is zonde.”

Heel Holland Recyclet claimt dat de ingezamelde artikelen op een goede manier worden gedemonteerd. “De inzamelpunten en verwerkende bedrijven worden gecontroleerd; bedrijven die meewerken zijn gecertificeerd en zijn contractueel gebonden”, zegt Witte. Als Nederland de norm van 65 procent niet haalt, volgt er een stevig gesprek met Brussel. Van boetes is nog geen sprake.

Door te werken met gecontroleerde inzamelpunten denkt Heel Holland Recylet wantoestanden te voorkomen, zoals export naar landen als Congo en Ghana. De controle op export vindt steeds minder plaats, blijkt uit cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Lees ook:

7 procent van de goudvoorraad zit in elektronica; daar kun je heel wat sieraden van maken

In telefoons zit meer goud dan in gouderts. Toch liggen er miljoenen kapot en ongebruikt in lades. Daar kun je mooie dingen mee doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden