Zuidpool

De nieuwste ijsberg heet D28 en weegt 315 miljard ton

Het Getz ijsplateau op de Zuidpool (foto ter illustratie). Beeld AP
Het Getz ijsplateau op de Zuidpool (foto ter illustratie).Beeld AP

De Zuidpool is ergens afgelopen week iets kleiner geworden, toen er een stuk ijs met een omvang van zo’n 1600 vierkante kilometer van het Amery-ijsplateau afbrak.

De nieuwe ijsberg, die de naam D28 heeft gekregen, is zo groot (210 meter dik, met een gewicht van 315 miljard ton) dat hij in de toekomst een gevaar voor de scheepvaart zou kunnen gaan vormen.

De laatste keer dat Amery een substantieel stuk verloor was in de jaren zestig. Toen ging het om een ijsberg van liefst 9000 vierkante kilometer. D28 is ook een kleintje vergeleken bij ijsberg A68 die in 2017 in het westen van Antarctica van ijsplateau Larsen C afbrak: die is nog altijd drie keer groter.

Amery is het twee na grootste ijsplateau van Antarctica en ligt aan de oostkant van het continent. Het plateau is in feite een drijvend aanhangsel van een aantal gletsjers die vanaf het land de zee in lopen. Het afbreken van ijsbergen is een normaal verschijnsel; een gevolg van de neerwaartse druk van de sneeuw die bovenaan valt.

Het afbreken heeft volgens onderzoekers dan ook niets te maken met klimaatverandering. Satellietbeelden die sinds de jaren negentig gemaakt zijn, laten zien dat Amery redelijk stabiel is, ook al smelt er in de zomer veel van zijn oppervlakteijs.

Het afbreken van D28 was dus een kwestie van tijd. Toch zijn wetenschappers verrast: zij verwachtten eigenlijk dat een ijsplak iets ten oosten van D28 zou afbreken. Dit deel van Amery wordt ‘Losse tand’ genoemd, omdat het op satellietbeelden lijkt op het losse tandje in een kindergebit. Losse tand zit voorlopig nog vast, terwijl D28 de Stille Oceaan in is gegleden.

Hoe lang de nieuwe ijsberg blijft bestaan, is onduidelijk. Stromingen en de wind zullen het gevaarte in eerste instantie naar het westen voeren. Het duurt waarschijnlijk jaren voordat de berg in stukken breekt en volledig smelt.

Lees ook:

Geluiden smeltende ijsbergen reiken tot aan de evenaar

Wetenschapper Robert Dziak ontdekte een paar jaar geleden dat een smeltende ijsberg net zo veel geluid veroorzaakt als een kleine aardbeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden