Klimaat

De Nederlandse Hajar (19) gaat de VN toespreken

null Beeld Metro
Beeld Metro
Maud Sintenie

Haar speech moet ze nog even goed in haar hoofd stampen, maar de 19-jarige VN-jongerenvertegenwoordiger Hajar Yagkoubi kan niet wachten om te gaan spreken op de Algemene Ledenvergadering van de Verenigde Naties op 2 oktober in New York. Namens de Nederlandse jongeren adviseert zij de VN op het gebied van mensenrechten en veiligheid, en over het klimaat.

Wat zijn de speerpunten van je speech?

“Ik krijg vijf minuten om mijn verhaal te doen”, vertelt Yaghkoubi enthousiast. “Tijdens de gastlessen die ik de afgelopen tijd heb gegeven op hogescholen en mbo’s heb ik veel jongeren gesproken over de groeiende kloof tussen verschillende groepen. Hoog- en laagopgeleiden, verschillende inkomens en etniciteiten. Veel studenten begonnen over social media. Mensen kunnen in een online bubbeltje zitten, en alleen de platforms bezoeken waar ze gelijkgestemden vinden. Zo raken mensen gewend aan gelijkgestemden om zich heen en dan worden ze eerder boos door een afwijkende mening. Maar dat wil niet zeggen dat social media slecht zijn, ze zijn ook een platform voor activisme en verbondenheid. De manier waarop we ze gebruiken is belangrijk en dat wil ik ook bespreken tijdens de vergadering. Verder ga ik het natuurlijk ook over het klimaat hebben.”

En wat wil je kwijt over het klimaat?

“Klimaatverandering en mensenrechten zijn met elkaar verbonden. Vrouwen in Afrika moeten door het watertekort bijvoorbeeld steeds verder lopen. Daardoor zijn ze langer onderweg en is er minder tijd voor hen om onderwijs te volgen. Oogsten mislukken ook door klimaatverandering. Die verwevenheid wil ik aantonen met mijn speech. Daarnaast zijn jongeren over de hele wereld een petitie begonnen: All In For Climate Change. Er zijn al een miljoen ondertekeningen. Ik wil dat heel graag aan de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, voorleggen op de conferentie met wereldleiders waar hij zal spreken. Het is misschien wat ambitieus, maar ik hoop heel erg dat hij deze petitie kan presenteren. Het is opvallend hoe groot de jongerenbeweging binnen de klimaattop is. Dat toont aan hoe geëngageerd jongeren zijn.”

Gaan jongerenvertegenwoordigers van andere landen ook speechen?

“Ik ben wel een van de weinigen. Hoeveel jongerenvertegenwoordigers er zijn weet ik niet precies, maar Nederland is wel een koploper. Sowieso worden jongeren nog niet structureel en officieel betrokken. Als je betrokken wilt worden, is dat ook vaak afhankelijk van de welwillendheid van de minister. Dat moet anders.”

Lees ook:

‘Zullen mijn kinderen me later vragen wat sneeuw is?’

Voorafgaand aan de Climate Action Summit maandag, kwamen jongeren samen voor de Youth Climate Summit, een top voor jongeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden