Jelle's weekdier

De natuur peuzelt de goudvis zó op

Het leek even komkommertijd, met groot landelijk nieuws over het vangen van twaalf goudvisjes in de Arnhemse Sint-Jansbeek. Die beek is op zich wel iets bijzonders. 

Ooit liep er een heuse beek door de binnenstad van Arnhem, maar die was in de loop der tijden geheel overkluisd geraakt en verdwenen onder het stedelijk plaveisel. Dat vond men jammer en sinds eind vorig jaar stroomt de beek weer open en bloot door de binnenstad. Het is helaas geen natuurlijke beek met meanders, natuurlijke oevers, aanslibbing in de binnenbochten en hier en daar een waterspreeuw. De Sint-Jansbeek stroomt tamelijk kunstmatig tussen gemetselde bakstenen wanden over het nieuwe Audrey Hepburnplein. Maar niet getreurd, een bakstenen beek is beter dan een beek die is weggestopt in een rioolpijp.

Wat nog ontbrak, waren vissen. Een enthousiaste Arnhemmer vond het een leuk idee om er een stel goudvissen in los te laten. Zo gezegd, zo gedaan. Hij liet twaalf goudvissen los. Toen waren de rapen gaar, want het is verboden goudvissen los te laten in de vrije natuur, zelfs die van het Audrey Hepburnplein. Dus greep de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in; dit overheidsorgaan heeft als taak het bestuursrechtelijk handhaven van de Wet natuurbescherming en de Europese verordening invasieve uitheemse soorten (voor de goede orde: de politie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaan over de strafrechtelijke wetshandhaving en kunnen boetes uitdelen). Om een lang verhaal kort te maken: de goudvissen moesten worden verwijderd.

Afgelopen week, zo heeft u ook in deze krant kunnen lezen, is daartoe een nogal ludieke vangstactie gehouden, die zegge en schrijve één heuse goudvis opleverde. De andere exemplaren waren onvindbaar. Ik vermoed dat die intussen grondig zijn verteerd in de maag van een snoek of reiger. Goudvissen, die niet goudkleurig zijn maar oranje of gelig, vallen nogal op. Iedereen die een tuinvijver heeft en daar goudvissen in laat zwemmen, kan beamen dat de vraatzucht van reigers die de vissen feilloos uit het vijvertje weten te peuren gelijke tred houdt met de aankoop van nieuwe goudvissen bij tuincentrum of dierenwinkel. Ze hebben dan ook dat nogal opvallende oranje schubbenpak dat geen enkele camouflage biedt.

De meeste vissen hebben een eenvoudige schutkleur, die eruit bestaat dat de rugzijde een beetje donker is, bruinig of groenig, en de buikzijde lichter, soms zelfs zilverwit. Het effect daarvan is dat wanneer je een vis van boven bekijkt, deze wegvalt tegen de donkerte van het water eronder. Als je hem van onder zou bekijken, valt de vis visueel weg tegen de schittering van het daglicht boven water. Hoewel we niet precies weten of en hoe reigers en snoeken kleuren en vormen onderscheiden, maakt deze eenvoudige truc een vis lastig zichtbaar. Probeer zelf maar eens. Maar goudvissen vallen behoorlijk op en de kans is daarom groot dat die door reigers of snoeken selectief als eerste worden opgepeuzeld. De ophef van de RVO is daarom wel begrijpelijk, maar misschien ook wat overbodig. De immer vreetgrage natuur had deze wetsovertreding zelf wel opgelost, vermoed ik zo.

Jelle Reumer is paleontoloog. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier. Lees hier meer afleveringen van Jelle's weekdier. 

Lees ook: Verplicht hengelen naar goudvissen in de Arnhemse gracht

Vanaf december vorig jaar stroomt de Sint-Jansbeek weer door de Arnhemse binnenstad. Sindsdien is er veel rommel ingegooid, het water ziet troebel. Daarom besloot Arnhemmer en Vitesse-supporter Garritsen afgelopen januari de beek wat op te fleuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden