Beeld Loek Buter

ColumnRenske Jonkman

De moderne stal is nu alweer verouderd

De koeienstal stond op instorten. Dat was al een paar jaar zo, en in zekere zin was ik het dus wel gewend, er waren delen in de stal waar ik nauwelijks nog kwam, zoals in het rare hokje achterin waar het plafond deels naar beneden was gezakt en een zo goed als gemummificeerde dode kat lag, waarvan je de snorharen nog een voor een kon onderscheiden. Wat deed die kat daar? Niet te lang over nadenken.

De eeuwige zuidwesterstorm blies meer dan eens een stuk van het dak en in de donkere melkput stond een plas van anderhalve meter regenwater waar de muggen boven zoemden. Al een paar seizoenen liep hier geen koe meer rond.

Het is bijna niet voor te stellen dat deze stal vijftig jaar terug nog een ‘voorlichtingsstal’ was. Grote groepen boeren uit de omgeving kwamen in een touringcar hier het erf oprijden om, in hun zondagse pakken, te zien hoe zo’n moderne vrije-uitloop-stal eruitzag.

Een moderne stal

Mijn schoonvader was een van die jonge boeren die toen, eind jaren zestig, toevalligerwijs over dit erf werden rondgeleid door de Landbouw- voorlichting. Een jochie was-ie nog, amper veertien. Hij keek z’n ogen uit naar de koeien die niet in een bedompte stal met hun hoorns aan een ketting stonden vastgebonden, zoals hij was gewend, maar hier vrij rondliepen, over de rubberen vloermatten. Hoe ze van het hooi aten tussen de automatisch sluitende voederhekken. Handig was ook het kleine Agria-trekkertje, dat de mest vanuit de stal, zo hoepelepoep, direct naar buiten schoof.

’s Middags dronk de groep boeren ‘een borreltje vooraf’, daarna aten ze soep met brood.

Hoe dan ook, dit was een moderne stal. Eentje van de ruilverkaveling: overal bij ons in de buurt werden stukken land tussen boeren geruild en nieuwe stallen gebouwd. Hele akkers gingen op de schop. De landbouw moest efficiënter, met een grotere opbrengst en minder mankracht. Om de honger en armoede van na de Tweede Wereldoorlog te voorkomen, maar ook zodat de paar bollebozen binnen de familie op z’n minst dominee konden worden, in plaats van dag in dag uit de koeien te melken.

Diezelfde stal is nu verouderd. Dus stond niet zo lang geleden onze buurman op de stoep met een kraan en een kiepwagen. De mestkelders werden uitgegraven, alle muren gingen om alsof de oorlog was uitgebroken. Ook het kleine rare hokje achterin moest eraan geloven. Nu, in het nieuwe jaar, is het één grote kale vlakte achter ons huis en daarmee is de zoveelste boerderij gesneuveld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden